Annons

Harriet Andersson hyllas på Filminstitutet

Film • Publicerad 11 februari 2022
Harriet Andersson i rollen som journalisten Kajsa Håkansson i filmen "För vänskaps skull" från 1965. Arkivbild.
Harriet Andersson i rollen som journalisten Kajsa Håkansson i filmen "För vänskaps skull" från 1965. Arkivbild.Foto: SVD/TT

Hon slog igenom i "Sommaren med Monika" och har varit en del av svensk film i över ett halvt sekel. Lagom till hennes 90-årsdag uppmärksammas Harriet Andersson nu av Filminstitutet under en särskild hyllningskväll.

Den 14 februari anordnas en visning av Jörn Donners "Att älska" i Filmhusets bio, då Jan Lumholdt och Christina Olofsson talar om Harriet Anderssons karriär. "Med en sällsam blandning av det jordnära och det eteriska har Andersson haft en unik närvaro på filmduken som har inspirerat flera generationers filmskapare", skriver institutet i ett pressmeddelande.

Annons

Fyra av filmerna med Harriet Andersson finns nu tillgängliga på SVT Play: "Sommaren med Monika", tv-dramat "Pappa är död", "I rollerna tre" och "Happy End". SF Anytime har också lagt ut 18 filmer där stjärnan medverkar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons