Annons

Hederslegionen till rocklegendaren Patti Smith

Den amerikanska rocklegendaren Patti Smith, 75, har tilldelats franska Hederslegionen. Smith mottog utmärkelsen, som är Frankrikes förnämsta, av den franska ambassadören i USA.
Musik • Publicerad 22 maj 2022
Patti Smith med dottern Jesse Smith på La Scala i Milano, Italien, 2019. Arkivbild.
Patti Smith med dottern Jesse Smith på La Scala i Milano, Italien, 2019. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

– För någon som ... har blivit enormt formad av fransk kultur, fransk litteratur, fransk konst och film under hela mitt liv – känns det oerhört meningsfullt, sade Smith vid ceremonin i Brooklyn, New York.

Artister kan inspirera människor och ge människor hopp, men till sist är det inte artisterna som får en förändring till stånd, deklarerade Smith som berörde pandemin, kriget i Ukraina och klimatförändringarna i sitt tacktal.

Annons

– Genom att rösta, genom att ta initiativ, genom massdemonstrationer – det är folket som gör skillnad, sade Smith.

Att ha fått Hederslegionen inspirerar henne till att "arbeta mer, och bättre", sade Smith efter att avslutningsvis ha framfört sin hit "People Have The Power," skriven tillsammans med numer avlidne maken Fred Smith.

2010 prisades Patti Smith för sina memoarer i "Bara barn". Till hösten är en ny bok på gång.

– Jag skriver, som alltid. Skriver sånger, skriver dikter, skriver en ny bok – jag är alltid upptagen, har alltid något på gång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons