Annons

Hollywoodstjärnor ställer krav på Egypten

Nöje • Publicerad 4 augusti 2020
Skådespelaren Maggie Gyllenhaal är en av många som skriver under brevet till de egyptiska myndigheterna. Arkivbild.
Skådespelaren Maggie Gyllenhaal är en av många som skriver under brevet till de egyptiska myndigheterna. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT
Skådespelaren och artisten Donald Glover är en av undertecknarna. Arkivbild.
Skådespelaren och artisten Donald Glover är en av undertecknarna. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT

I ett öppet brev uppmanar flera Hollywoodstjärnor och författare Egypten att frige ett antal politiska fångar – däribland den politiska aktivisten och filmarbetaren Sanaa Seif.

Brevet är undertecknat av mer än 300 personer. Bland dem finns skådespelarna Donald Glover och Maggie Gyllenhaal, samt författarna Noam Chomsky och Nobelpristagaren J.M. Coetzee.

Annons

"Vi uppmanar egyptiska myndigheter att omedelbart frige Sanaa", samt "alla andra som är fängslade för att fredligt utöva sina rättigheter", står det i brevet.

Sanaa Seif är en politisk aktivist och filmklippare som arbetade med den Oscarsnominerade dokumentären "The square", som skildrar den egyptiska januarirevolutionen 2011 och den kris som följde.

Enligt hennes advokater sitter hon frihetsberövad anklagad för "spridande av falska nyheter", "anstiftan till terrorbrott" och "missbruk av sociala medier".

Organisationer som Amnesty och Human Rights Watch har också ställt sig bakom brevet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons