Annons

Hopp om framtiden på Östersjöfestivalen

Efter uppehållet i fjol är Östersjöfestivalen tillbaka.
Årets festival tar fasta på hoppet om framtiden och lägger fokus på pånyttfödelse och kulturens roll när samhället öppnar igen.
Kultur • Publicerad 3 juni 2021
Sveriges Radios Symfoniorkester. Pressbild.
Sveriges Radios Symfoniorkester. Pressbild.Foto: Julian Hargreaves
Berwaldhallens chef Staffan Becker. Pressbild.
Berwaldhallens chef Staffan Becker. Pressbild.Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

När pandemin slog till på allvar i mars förra året ställde Berwaldhallen i Stockholm om till att strömma sina konserter, men Östersjöfestivalen var inte möjlig att genomföra digitalt det året. Nu är festivalen tillbaka, men eftersom det fortfarande är för tidigt att veta hur situationen ser ut i september kommer hela festivalprogrammet att direktsändas till publiken via Berwaldhallen Play.

Publik igen

Konserterna framförs dock live i Berwaldhallen med sittande publik, även om det i dagsläget är oklart hur många som kan vara på plats samtidigt.

Annons

– I september har Berwaldhallen varit stängd i 18 månader, men orkestern har aldrig slutat spela. Nu kan vi äntligen välkomna publiken tillbaka och vi fokuserar på samhällets efterlängtade omstart, säger konserthuschef Staffan Becker på en digital presskonferens där festivalprogrammet presenteras.

Tidigare år har Östersjöfestivalen satsat på stora internationella gästspel, men i år ligger fokus främst på den fasta ensemblen eftersom pandemin har omöjliggjort storskaliga gästande orkestrar från andra länder.

– Pandemin har gjort att vi inte har kunnat planera som vanligt. I år har vi valt att inte ha internationella ensembler, utan fokuserar på Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester, Stenhammarkvartetten och Malin Broman (Radiosymfonikernas konsertmästare, reds anm) och hennes program, säger Staffan Becker.

Dubbel urpremiär

Festivalen inleds den 9 september med en öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester. Därefter innehåller programmet till exempel dubbel urpremiär med två verk av Britta Byström: "Ink-wash on paper", som framförs till projicerade bilder av konstnären Gunnel Wåhlstrand, och "A room of one's own" som är inspirerad av Virginia Woolfs essä med samma namn.

Publiken bjuds även bland annat på musik av Bach, Dutilleux och Stravinskij, familjekonsert, Radiokörens konsert "The baltic seasons" samt Stenhammarkvartetten som framför Joseph Haydns "Jesu sju ord på korset".

Temat för årets festival är pånyttfödelse och nystart, och i en rad samtal deltar musiker, författare och politiker i de medverkande städerna Helsingfors, Gdansk, Riga, Vilnius, Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Samtalen sänds på festivalens hemsida samt visas på storbildsskärm i både Berwaldhallen och de medverkande städerna.

Fakta: Östersjöfestivalen

Äger rum den 9–18 september med uppehåll den 13–15 september.

Alla konserter äger rum i Berwaldhallen i Stockholm och sänds i Sveriges Radio P2.

Samtalen sänds från städerna runt Östersjön och är tillgängliga gratis via Berwaldhallen Play.

Varje festivaldag inleds och avslutas med en studiosändning med samtal, kommentarer och intervjuer.

Ett begränsat antal biljetter släpps den 3 juni. Resterande biljetter släpps i augusti.

Fakta: Östersjöfestivalen

9/9: Öppningskonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av hedersdirigent Esa-Pekka Salonen.

10/9: "Malin Broman & friends". Radiosymfonikernas konsertmästare Malin Broman med vänner bjuder på två urpremiärer signerade Britta Byström. Det blir även Mendelssohns oktett.

11/9: "Mäkelä och Mattei", (Bach, Dutilleux, Stravinskij) konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Klaus Mäkelä. Solister är baryton Peter Mattei och Miklós Perényi, cello.

12/9: Familjedag med familjekonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.

16/9: Radiokören ger konserten "The baltic seasons" under ledning av chefsdirigent Kaspars Putnins. Världspremiär av nytt verk av Jan Sandström.

17/9: Konsert: "Jesu sju ord på korset" (Haydn) med Stenhammarkvartetten. Texter läses av representanter från de sju världsreligionerna.

18/9: Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören framför "Händels Messias" under ledning av Reinhard Goebel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons