Annons

Imenella: Uppfostra era egna barn

Imenella skriver om psykiskt våld och dödförklarar den gamla versionen av sig själv.
På debutalbumet "Gemini" vill hon vara mer personlig än tidigare.
Musik • Publicerad 8 mars 2022
Imenella är aktuell med debutalbumet "Gemini".
Imenella är aktuell med debutalbumet "Gemini".Foto: Claudio Bresciani / TT
Imenellas debutalbum "Gemini" släpps den 11 mars.
Imenellas debutalbum "Gemini" släpps den 11 mars.Foto: Claudio Bresciani / TT

"Gemini" är fullproppad med olika genrer – dancehall, drill, pop och r'n'b. När rapartisten och koreografen Imen "Imenella" Kalsan Mohamed skapade sitt debutalbum ville hon få med alla sina favoritinfluenser. Den röda tråden är i stället de uppriktiga texterna.

– Jag tror att jag vågar vara mer personlig på det här albumet, det känns som en resa som har lett till att jag har hittat tillbaka till mig själv, säger Imenella.

Annons

Samtidigt konstaterar 33-åringen att hon egentligen alltid har skrivit om sitt eget liv, bara på ett annat sätt.

– Jag har pratat om allting i tredje person för att det inte ska vara för nära, att det inte ska kopplas tillbaka till mig. Det är lättare att prata om någon annan än om sig själv, säger hon.

I låten "För alltid", ett samarbete med kusinen och r'n'b-artisten Cherrie, rappar Imenella om psykiskt våld, att leva med en kontrollerande partner och om att till slut bryta sig fri. Låten inleds: "Kanske inte slog mig / Men kunde lika gärna varit sant / Du vände dig emot mig /Allt för att visa du har makt".

– Det ämnet har varit jobbigast att skriva om. Det blir som att man återupplever allting i sin hjärna för att hitta rätt ord, säger Imenella.

"Vila i frid"

På titelspåret "Gemini" rappar hon om att sätta tydliga gränser för sitt liv och för hur mycket hon kommer att ge av sig själv till musikbranschen. Hon öppnar låten med raderna "Rest in peace, gamla Imenella".

– Det kan låta sorgligt att säga så, men det är mer "vila i frid, den här som orkar underhålla alla, som orkar tänka att nu ska jag vara en förebild". Jag känner bara: uppfostra era egna barn, jag orkar inte! säger hon, och skrattar till.

Det är januari när TT träffar Imenella. Skivan var först tänkt att nå lyssnarna den månaden men släppet sköts upp efter att Imenellas mamma hastigt gått bort. Nu är det i stället den 11 mars som gäller.

"Farligt att censurera"

Inför albumet har hon bland annat samarbetat med en annan musikalisk kusin, Yasin – men låten ströks före släppet eftersom Imenella inte upplevde att den passade in på temat. Yasin avtjänade nyligen ett fängelsestraff för inblandning i ett kidnappningsförsök av hiphopartisten Einár.

Efter mordet på Einár och sedan ytterligare en känd hiphopartist dömts till fängelse för rån mot en butik, har debatten om den så kallade gangsterrappen rasat. Imenellas åsikt är att man måste skilja på verk och person.

– Om vi lever i ett demokratiskt samhälle ska inte konst och personer ses som samma sak. Jag kan dock förstå att andra tänker annorlunda, men jag tror det blir farligt när man censurerar människor, säger hon.

Annons

TT: Varför tror du att frågan har blivit så splittrad?

– Den här censurfrågan är bara baserad på vilka vi är, det är min ärliga åsikt. Hade det bara varit svenskar som gjorde svensk hiphop tror jag inte att den här diskussionen hade existerat. Det kan anses vara kontroversiellt att tycka så, men jag gör det.

Hon konstaterar att hiphop-branschen inte verkar må särskilt bra just nu.

– Samtidigt är det positivt att alla pratar om den på ett ärligt sätt, när man ser unga som har gått bort. Jag tror att alla är väldigt trötta på att det är på ett visst sätt.

Redan innan Imenella inledde sin musikaliska bana, hade hon en karriär som professionell dansare och koreograf. Nu arbetar hon bland annat med att undervisa tjejgrupper i Tensta, och att koreografera en förställning baserad på sina egna låtar. En välkommen andningspaus från musikindustrin.

– Jag håller mig till min dansgrupp och är musiker när jag behöver vara musiker. Jag vill inte vara i den bubblan, säger hon

Fakta: Imenella

Imen ”Imenella” Kalsan Mohamed är född 1988 i Somalia, men uppvuxen i Tensta.

Hon fick sitt musikaliska genombrott 2018, med låtarna "Moves" och "Chagga". 2019 utsågs hon till årets nykomling på Grammisgalan och samma år släpptes hennes debut-ep "Tro".

Förutom musiker är Imenella koreograf och professionell dansare.

Nu är Imenella aktuell med debutalbumet "Gemini".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons