GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Indignerade tjejer startar en klasskamp i 5 A

Enda chansen för tjejerna att bryta killarnas osunda dominans är att de sluter sig samman och höjer sina röster. Kampen i klass 5 A har börjat.
Bokrecension • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Cina Friedner, författare.
Cina Friedner, författare.Foto: Hugo Thambert
Kapitelbok, från 9 år

Aldrig backa

Författare: Cina Friedner

Förlag: Rabén & Sjögren

Det känns bra att sympatisera med människor som strider för en god sak. I kapitelboken ”Aldrig backa” berättar Cina Friedner om eleverna i klass 5 A. Fokus ligger på tjejernas kamp för respekt och anständigt bemötande.

Deras underlägsenhet kan inte enbart förklaras med att killarna är väsentligt fler. Inkompetenta och blinda lärare saknar förmåga att bryta, eller ens se, deras nedbrytande och kränkande vanor.

Först efter att tjejerna gått samman, fast beslutna att reagera på varje oförrätt, börjar det hända positiva saker. De tongivande killarna viker dock inte ner sig, varför ett intressant sociologiskt ställningskrig etableras.

Texten är lättläst men bemängd med pregnanta psykologiska iakttagelser, även moraliska perspektiv. En indignerad hetta i tonfallet bidrar till att etablera bokens attraktionskraft.

Peter GrönborgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.