Annons

Indisk skådespelarlegend död i covid-19

Nöje • Publicerad 16 november 2020
Den indiske skådespelaren Soumitra Chatterjee (mitten) gjorde över 300 filmer under sex decennier. Här tar han emot pris på filmfestivalen i New Delhi 2012. Arkivbild.
Den indiske skådespelaren Soumitra Chatterjee (mitten) gjorde över 300 filmer under sex decennier. Här tar han emot pris på filmfestivalen i New Delhi 2012. Arkivbild.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Den indiske skådespelarlegenden Sourmitra Chatterjee har gått bort 85 år gammal i sviterna efter covid-19, uppger BBC. Chatterjee medverkade i fler än 300 filmer, skrev pjäser, poesi och målade.

1988 arbetade han med John Hurt och Hugh Grant i filmen "The Bengali night". Men mest känd är han för sitt samarbete med den Oscarsprisade indiske regissören Satyajit Ray som Chatterjee träffade av en slump redan när han gick på college vilket resulterade i huvudroller i minst 14 av Rays filmer.

Annons

Han medverkade också i Rays dokumentär om den indiske Nobelpristagaren i litteratur, Rabindranath Tagore.

Enligt den indiske filmskaparen Adoor Gopalakrishnan var Chatterjee själva kvintessensen av en bengalisk man: intellektuellt lagd, känslig och lätt att tycka om, uppger BBC. I stället för att medverka i Bollywoodproduktioner, där det vanligaste språket är hindi, föredrog han livet ut att filma på sitt eget språk, bengali.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons