GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inga Borg har gått ur tiden

Konstnären och författaren Inga Borg har avlidit, 92 år gammal. Hon är mest känd för att ha skapat sagofiguren Plupp, om vilken hon skrev och illustrerade 24 böcker.
Litteratur • Publicerad 25 oktober 2017
Konstnären och författaren Inga Borg har avlidit, 92 år gammal. Hon är mest känd för att ha skapat sagofiguren Plupp, om vilken hon skrev och illustrerade 24 böcker.
Konstnären och författaren Inga Borg har avlidit, 92 år gammal. Hon är mest känd för att ha skapat sagofiguren Plupp, om vilken hon skrev och illustrerade 24 böcker.Foto: Helena Österling

– Hon har varit sjuk en längre tid och det här var förväntat och väldigt stillsamt, säger sonen Ante Grubbström till TT.

Embryot till Plupp – sagofiguren med det blå håret som lever i fjällvärlden och kan tala med djuren – föddes redan när Inga Borg var liten. Hon var dotter till simstjärnan Arne Borg, världsrekordhållare och flerfaldig olympisk mästare, som under sin internationella karriär flyttade med sig familjen utomlands. Inga blev "ett ganska ensamt barn" och uppfann en fantasikamrat som var osynlig för alla utom för henne själv.

Hon utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och debuterade som konstnär 1955 med en separatutställning. Samma år publicerades hennes första bok "Plupp och renarna".

– Plupp var i högsta grad en levande figur i familjen. Jag var fyra år när den första boken kom ut och innan dess ritade min mamma på spännpapp i barnkammaren och hittade på sagor. Där fanns ett förstadium till figuren, berättar Ante Grubbström.

Inga Borg är mest känd för sagoböckerna om figuren Plupp.
Inga Borg är mest känd för sagoböckerna om figuren Plupp.Foto: Helena Österling

Inga Borg gjorde också radioberättelser för barn och tre stora tecknade tv-produktioner: "Plupp och hans vänner" på 1960-talet, "Djuren kring vårt hus" på 1970-talet och "Djur på savannen" på 1980-talet. Bland de utmärkelser hon fick märks Elsa Beskow-plaketten och Litteraturfrämjandets pris.

Inga Borg avled den 24 oktober.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.