Annons

Inget avtal i Hollywood – strejk verkar oundviklig

Skådespelarstrejken i Hollywood ser ut att bli verklighet. En timme efter att deadline för förhandlingarna passerat släppte facket SAG-AFTRA ett uttalande att de rekommenderar alla sina medlemmar att rösta för en strejk.
Arbetsgivarna säger sig vara "djupt besvikna".
Film • Publicerad 13 juli 2023
Fran Drescher, till vänster – ordförande för Hollywoods skådespelarfack SAG-AFTRA, tillsammans med Meredith Stiehm, till höger – ordförande för Writers guild of America tillsammans utanför Paramount pictures studios. Arkivbild.
Fran Drescher, till vänster – ordförande för Hollywoods skådespelarfack SAG-AFTRA, tillsammans med Meredith Stiehm, till höger – ordförande för Writers guild of America tillsammans utanför Paramount pictures studios. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP

Fackets styrelse förväntas mötas på torsdag morgon, amerikansk västkusttid, för att utlysa strejken, vilket kommer att stoppa film och tv-produktion för alla företag som nu är representerade av Alliance of motion picture and television producers, det skriver Variety.

AMPTP representerar film och strömningsjättar som Amazon, Apple, Disney, NBC Universal, Netflix, Paramount, Sony, Warner Bros Discovery.

"Förolämpande"

Annons

Fackets ordförande Fran Drescher säger i ett uttalande att AMPTP:s svar på fackets krav varit "förolämpande" och "respektlösa".

– Företagen har vägrat att på ett meningsfullt sätt förhandla om vissa ämnen. Vi kan inte börja nå en överenskommelse förrän de förhandlar seriöst, sade Fran Drescher.

Film och tv-produktioner har redan minimerats drastiskt efter manusförfattarstrejken initierad av Writers guild of america (WGA) den 2 maj.

160 000 väntas strejka

SAG-AFTRA representerar 160 000 skådespelare och har inte strejkat sedan 1980. Senast både manusförfattare och skådespelare strejkade tillsammans var 1960.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden idag ut enligt gigjobb-modell istället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats.

De stora film och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som SAG-AFTRA vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

"Djupt besvikna"

AMPTP säger i ett uttalande att de är "djupt besvikna" över resultatet av förhandlingarna.

– Detta är fackets val, inte vårt. De har avfärdat våra erbjudanden om historiska löne- och royalties-höjningar, avsevärt högre tak för pensions- och hälsoförmåner, bättre skydd vid provfilmningar, förkortade perioder för serieoptioner, ett banbrytande AI-förslag som skyddar skådespelarnas digitala likheter och mer.

I uttalandet säger AMPTP också:

– Istället för att fortsätta att förhandla har SAG-AFTRA satt oss på en kurs som kommer att göra de ekonomiska svårigheterna djupare för tusentals som är beroende av branschen för sin försörjning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons