Annons

Iransk protestsång tolkas av Malmö Opera

Musik • Publicerad 9 november 2022
Sångaren Bahareh Razekh och Malmö operaorkester under ledning av Joakim Hallin under inspelningen av "Baraye". Pressbild.Foto: Martin Paulsson

Malmö operaorkester har spelat in den iranska låten "Baraye" i stöd för de regimkritiska protesterna i Iran, skriver operan i ett pressmeddelande.

"Baraye" har blivit det musikaliska ledmotivet för de utbredda protesterna och skrevs av Shervin Hajipour.

Annons

På sång tar orkestern hjälp av den svenskiranska skådespelaren, regissören och sångaren Bahareh Razekh, som tidigare har släppt musik med Olof Dreijer från The Knife.

Hon säger att läget är akut för de som demonstrerar och sitter fängslade i Iran.

"Bland dessa politiska fångar sitter tusentals konstnärer. Det minsta vi kulturarbetare utanför Iran kan göra är att vara en röst för våra kollegor som regimen på det brutalaste sätt försöker tysta” säger Bahareh Razekh i pressmeddelandet.

Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i häkte den 16 september, tre dagar efter att hon gripits av Irans så kallade moralpolis.

Låten går att höra på Malmö Operas Youtubekanal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons