GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jätteturnering kan flytta från Sverige

Sverige ser ut att gå miste om en av världens största e-sportsturneringar.
The International omfattas inte av smittskyddsreglerna för elitidrott och arrangören söker sig någon annanstans.
E-sport • Publicerad 22 juni 2021
The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. Arkivbild.
The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. Arkivbild.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT

"Dota 2"-turneringen The International ska enligt planen gå av stapeln i Globen i Stockholm i augusti. Turneringen motsvarar ett världsmästerskap i det populära strategispelet och prispotten ligger på mer än motsvarande 340 miljoner kronor.

Arrangören, speltillverkaren Valve, säger sig ha stått i dialog med svenska myndigheter under pandemin för att säkerställa att planen kan följas trots rådande smittskyddsåtgärder.

Men i och med att Riksidrottsförbundet inte betraktar e-sport som en elitidrott under dess paraply står det klart att turneringen inte kommer att omfattas av elitidrottens lindrigare smittskyddsregler.

Kontaktat regeringen

Arenabolaget Stockholm Live och huvudstadens turistbyrå Visit Stockholm ska ha gjort utfästelser om att ett evenemang skulle vara möjligt att arrangera trots pandemin, uppger Valve i ett pressmeddelande.

Att turneringen inte omfattas av elitidrottsreglerna innebär framför allt att många deltagare och funktionärer inte kan få visum.

Valve skriver att man kontaktat Sveriges regering och inrikesminister Mikael Damberg (S) flera gånger utan gehör.

"Till följd av detta, och i ljuset av rådande politiskt läge i Sverige, har vi börjar se oss om efter möjliga alternativ på annat håll i Europa som kan hålla evenemanget i år, om den svenska regeringen inte kommer att kunna tillmötesgå (turneringen) som planerat", står det i företagets pressmeddelande.

"Extremt pinsamt"

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) kallar den senaste utvecklingen för "extremt pinsam för Sverige".

– Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringens förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmassa och järnmalm, säger hon till Expressen.

The International ska enligt den ursprungliga planen inledas den 5 augusti.

Fakta: "Dota 2"

"Dota 2" är ett strategispel för flera spelare som släpptes 2013. Det är uppföljaren till en mod – en modifierad version – av "Warcraft 3" och går att spela gratis.

Dota spelas i matcher där två lag med två till fem spelare möts. Varje spelare väljer en hjälte och varje lag har en egen bas där det finns en struktur som kallas "ancient". Målet är att lyckas förstöra det andra lagets struktur, samtidigt som man försvarar sin egen.

"Dota" står för "defense of the ancients", alltså försvaret av de uråldriga strukturerna.

Spelet har tillverkats av Valve Corporation och släppts till pc, Mac och Linux.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer