Annons

Jesper Larsson naglar fast tonårsförälderns isande oro i läsaren

”Den dagen den sorgen” om hur en ensamstående tonårsförälders oro för sitt barn övergår i ett destruktivt kontrollerande är en lysande psykologisk thriller. Christian Swalander har läst.
Bokrecension • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jesper Larsson debuterade 2003 med diktsamlingen ”snö, tårar”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.
Jesper Larsson debuterade 2003 med diktsamlingen ”snö, tårar”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.Foto: Severus Tenenbaum
Roman

Den dagen den sorgen

Författare: Jesper Larsson

Förlag: Nirstedt/litteratur

Varje tonårsförälder har väl någon gång känt den isande oron när ungen inte kommit hem ännu sent på kvällen, inte svarar i mobilen eller synts med några konstiga typer på stan när hon borde varit i skolan. Det är när en sådan oro går överstyr och tar över livet som utgör det centrala motivet i Jesper Larssons lysande psykologiska thriller ”Den dagen den sorgen”.

Den femtiofyraårige snickaren Bengt Johansson är ensamstående pappa till trettonåriga Melissa. När hon på tonåringars vis börjar markera sin gryende självständighet och träffa viktiga avgöranden utan att fråga pappa börjar han i sin tur att ta till mer och mer kontrollerande åtgärder. Han krånglar sig in i hennes mobil, vilket hon märker, han ringer hennes kompisar och frågar var hon är, han går till och med hem till kompisarna och frågar deras föräldrar om de vet något om Melissas förehavanden.

”Melissa har gått med i en djurrättsorganisation, som misstänks ha anlagt branden.”
Annons

En förälder anmäler honom till socialen, det blir samtal där och när en gård i närheten brinner ner kommer polisen. Melissa har gått med i en djurrättsorganisation, som misstänks ha anlagt branden. Så en dag är Melissa försvunnen. Frivilligorganisationer letar i skogen och utmed havsbandet. Månader går.

Jesper Larsson debuterade 2003 med diktsamlingen ”snö, tårar”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. 2007 kom romanen ”Hundarna”, som borde inneburit ett litterärt genombrott, men som fick alldeles för lite uppmärksamhet. ”Den dagen den sorgen” bör nu placera Jesper Larsson bland de mest intressanta nutida svenska författarna. Dess psykologiska trovärdighet, strama men ändå känslomässigt lyhörda stil och föredömliga koncentration och dramatiska förtätning talar för det.

Christian SwalanderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons