Annons

Johanna Ginstmark skriver spännande och skickligt om Österlen – men lite väl långt

Mitt i sommaren kommer Johanna Ginstmarks polisroman ”Stormnatt”, som utspelar sig under en sådan snöstorm som bara finns på Österlen. Deckarrecensenten Bengt Eriksson tycker att Ginstmark är sällsynt skicklig på att skildra Österlen, men har invändningar mot romanens längd.
Recension • Publicerad 6 juli 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Stormnatt

Författare: Johanna Ginstmark

Förlag: Polaris

Manusförfattaren Johanna Ginstmark debuterade med spänningsromanen ”Tät dimma”, första delen i Österlenfallen.
Manusförfattaren Johanna Ginstmark debuterade med spänningsromanen ”Tät dimma”, första delen i Österlenfallen.Foto: Nadja Hallström

Johanna Ginstmarks ”Stormnatt” utspelar sig på vintern under en sådan snöstorm som bara finns på Österlen. Fast vem tror det, utanför Skåne? ”Det är ju ingen snö där”, sa en granne i Umeå när polisen Maria Larsdotter flyttade hem till Skåne och tog snöskotern med sig.

I ”Tät dimma” – första delen av serien ”Österlenfallen” – kom Maria ner till sydöstra Skåne för att bli kommissarie vid polisen i Ystad. Hon anlände definitivt, i fiktionen som i verkligheten. Deckarförfattaren Ginstmark är sällsynt skicklig på att beskriva landskapet Österlen, dess småbyar, människor och stämningar.

Annons

Även den kalla, snöiga, stormiga natt då Maria kör med sin skoter till byn Gärdeshög skildras så att årstiden verkligen känns. En flicka står utan ytterkläder på en balkong och siktar med gevär på sin morbror. I huset finns en lillasyster. Mamman är död. Nu har dessutom pappan försvunnit.

”Ginstmark är sällsynt skicklig på att beskriva landskapet Österlen, dess småbyar, människor och stämningar.”

Det är deckartråden. Men ”Österlenfallen”-serien, eller snarare följetongen, har också en annan tråd. Den kan kallas en huvudtråd, som började i första boken, fortsätter genom den här och lär återkomma i nästa, ännu outgivna bok. Polisen Maria känner igen sig i Tove, flickan med geväret. Maria förlorade som ung flicka sina föräldrar och sin syster i en bilolycka, om det var en olycka …

Som många av dagens deckare har ”Stormnatt” blivit längre än den behövde vara. Några longörer och hack i berättandet men det är blott bockar i marginalen. Johanna Ginstmark har skrivit sin andra, spännande och oftast väl sammanhållna, polisroman. Och inte minst – det är verklighetens Österlen som finns på romansidorna.

”Stormnatt” av Johanna Ginstmark
”Stormnatt” av Johanna Ginstmark
Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons