Annons

Johanna Mo skapar samma slipade spänning som i en bra tv- serie med raska klipp

Hur långt kan man gå för att skydda sin familj? Och vem mördade egentligen Ester Jensen? ”Skuggliljan ” är andra delen i Johanna Mos serie Ölandsbrotten
Bokrecension • Publicerad 26 juni 2021 • Uppdaterad 2 juli 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Johanna Mo spiller inte onödigt krut på miljöbeskrivningar. Hon är uppväxt i Kalmar men låter aldrig staden och Öland skymma själva historien.
Johanna Mo spiller inte onödigt krut på miljöbeskrivningar. Hon är uppväxt i Kalmar men låter aldrig staden och Öland skymma själva historien.Foto: SUVAD MRKONJIC
Spänningsroman

Skuggliljan

Författare: Johanna Mo

Förlag: Romanus & Selling

I första delen ”Nattsångaren” återvänder Hanna Duncker till Öland där hon växt upp och tar jobb vid Kalmarpolisen. På sina axlar bär hon tyngden av sin fars brott: han blev dömd för ett brutalt mord på en äldre kvinna, Ester Jensen . Skammen har styrt Hannas liv: valet att bli polis, hon möts själv av hat och hot när hon kommer tillbaka och har en ständig ångest. Vad hände egentligen? Var hennes pappa skyldig eller skyddade han någon? Hon börjar forska i fallet vid sidan av polisarbetet.

I nya ”Skuggliljan” har Hanna Duncker anpassat sig på jobbet , börjat slappna av och är trött på att vara ensam. Hon gräver fortfarande i sin fars brott, men nu är det sin bror hon försöker pressa. För vem skulle hennes far vara villig att skydda?

Annons

Samtidigt jobbar Hanna med ett fall där mäklaren Thomas Ahlström och hans tvååriga son Hugo försvinner. Thomas hittas mördad men lilla Hugo är fortsatt försvunnen och Missing People kopplas in. Hanna och hennes gladlynta kollega Erik följer en rad spår. Har en pedofil tagit Hugo? Varför skyller alla i en familj mordet på varandra? Skyddar bästa kompisen Thomas eller har han tvingat in honom i kriminalitet?

En handfull tänkbara mördare presenteras i kittlande tillbakablickar på Thomas sista dag i livet – samma pålitliga sätt att hålla nyfikenheten på topp som i ”Nattsångaren”.

Och precis som i trilogins första del spiller drivna Johanna Mo inte alltför mycket krut på yttre miljöbeskrivningar. Hon är själv uppväxt i Kalmar men låter aldrig staden och Öland skymma själva historien. En berättarstil lite karg som det öländska landskapet? Det är samma slipade spänning som i en bra tv- serie med raska klipp, men med en bra tonvikt på inre monologer.

När Johanna Mo var i tonåren blev taxichauffören och tvåbarnsmamman Dusanka Petren mördad. En av de skyldiga hade anknytning till Johanna Mos familj och i efterordet till ”Nattsångaren” sade Mo att hon vill undersöka vad som händer med anhöriga till brottslingar.

”I trilogins sista del får vi säkert veta vem som mördade Ester Jensen – för det är faktiskt en gåta som lyckats hålla genom två spänningsromaner där helt andra brott står i förgrunden.”

I ”Skuggliljan” försöker någon köra på Hanna Duncker och hon blir förföljd på ett småaktigt vis. Men hon börjar resa sig och härskna till. Hon känner sig ”urless på död, lögner och familjer”. Hon går på dejt och hon börjar bli förbannad på sin bror som kanske ljugit om pappans skuld.

Så heja! I trilogins sista del får vi säkert veta vem som mördade Ester Jensen – för det är faktiskt en gåta som lyckats hålla genom två spänningsromaner där helt andra brott står i förgrunden. Och i slutet av ”Skuggliljan” är det ju en journalist på Barometern som har ett hett tips…

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons