Annons

John Bauers sista pass funnet

Kultur • Publicerad 21 juni 2021
Konstnären John Bauers sista pass, som användes vid en resa till Köpenhamn 1918, har återfunnits. Pressbild.
Konstnären John Bauers sista pass, som användes vid en resa till Köpenhamn 1918, har återfunnits. Pressbild.Foto: Sarah Billengren/Jönköpings läns museum

Kvarglömt i en byrålåda i ett hus i Karlsborg låg det – det pass som sagokonstnären och illustratören John Bauer använde vid sin allra sista resa utomlands. Hur det hamnade där vet ingen, men passet har nu lämnats in av en privatperson till Jönköpings läns museum.

Ägaren till huset har inga uppenbara kopplingar till Bauer, och hur passet hamnat i huset är oklart. Klart är dock att passet är utfärdat den 16 oktober 1918, och att John Bauers sista utomlandsresa gick till Köpenhamn den 23 oktober samma år. Där var han ansvarig för utställningen "Cirkeln, svensk konst – målerier och skulpturer".

Annons

Utställningen blev Bauers sista arbete innan olyckan på Vättern den 20 november 1918 då 24 människor, inklusive Bauer och hans hustru och son, omkom när ångbåten Per Brahe förliste.

Passet ingår nu i Jönköpings läns museums John Bauer-samling.

"Det är sällan som folk hör av sig om nya okända originalhandlingar rörande Bauer. Därför är vi oerhört glada över att förvärva detta pass till våra samlingar", säger arkivarie Henrik Johansson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons