Annons

Journalisten Jojje Olsson får Selanderpriset

Frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson blir den första att tilldelas Selanderpriset. Det är ett av Eskilstuna-kuriren nyinstiftat pris på 100 000 kronor.
Kultur • Publicerad 9 februari 2022
Jojje Olsson tilldelas Selanderpriset. Pressbild.Foto: Catarina Nitz

Priset ska ges till personer eller organisationer i civilsamhället som värnar det fria ordet och verkar i samma anda som tidningens tidigare chefredaktör J A Selander.

"Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ner pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. För detta är han värd att tilldelas Selanderpriset", säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, i ett pressmeddelande.

Annons

Jojje Olsson bor i Taiwan och skriver om Kina och Asien för flera svenska medier. Han nekades visum till Kina 2016, efter att ha bevakat landet på plats sedan 2007.

"Det är kul att bli uppskattad för ett arbete som handlar om Kina, det är ett ämne som inte alltid står högst på dagordningen i svensk media", säger Jojje Olsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons