Annons

Julens böcker med Karin och Sofie

Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll kommer med julklappstips och tips på finfin julläsning i litteraturpodden ”Bokstavligt talat.”
Publicerad 20 december 2019
Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll tipsar om julens böcker i Marie Magnussons (till höger) podcast ”Bokstavligt talat”.
Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll tipsar om julens böcker i Marie Magnussons (till höger) podcast ”Bokstavligt talat”.Foto: URBAN NILSSON

Här saknas innehåll

Återigen dyker bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll upp i Smålandspostens litteraturpodd ”Bokstavligt talat”. Med sig har de sex olika boktips i olika genrer.

Sofie Petersson har en solklar favorit, ”Lanny” av Max Porter.

Annons

– Världens bästa bok, i all fall för i år. ”Lanny” är en sorts fabel, en saga. En modern roman på samma gång. Den handlar om Lanny, en speciell pojke, som sjunger för sig själv, klättrar högst upp i träden. Han bor en timme utanför London. I naturen i byn finns ett väsen av en sur kompost som sjunger om att han vill ha ihjäl någon. Han fanns överallt och tjuvlyssnar på allt och annat. Sedan försvinner Lanny. Kommer han hem igen?

– Det här är utan tvekan årets bästa roman. När jag läst ut den undrade jag om jag skulle klara av att läsa någon annan bok. Språket är enkelt och det fastnar i hjärtat. Porter har hittat en helt egen berättarstil. Jag är förälskad i boken och lite i Max Porter också, säger Sofie Petersson, och uppmanar att man inte ska ge upp efter de första sidorna, därefter kommer man att falla pladask.

Årets bästa roman enligt Sofie Petersson.
Årets bästa roman enligt Sofie Petersson.

Karin Sahlin Häll tipsar om ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson.

– Den fick välförtjänt Augustpriset i fackboksklassen. Det är en kultur- och vetenskapshistorisk berättelse. Man tror att det är i Sargassohavet allt sker, även om ingen har sett ålen där. Boken handlar även om livets gåtor, död och mysterier. Men också om hur författarens och pappans relation stärktes av ålfisket, berättar Karin.

– Det är en bok som når till väldigt många. Man kan plocka upp vad man själv vill i den. En del trycker på skildringen av relationen till pappan. Andra om miljöfrågan eller om sin relation till ålen. Den kan passa till många läsare och kanske till den som inte läser så mycket annars.

Lyssna vidare på de andra tipsen på ”Bokstavligt talat” i Itunes eller Spotify!

Karin Sahlin Häll tipsar om ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson.
Karin Sahlin Häll tipsar om ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons