Annons

Käärijä är Loreens största konkurrent

Finländske Käärijä utmanar Loreen om segern i Eurovision Song Contest.
Men där Loreen sjunger på engelska väljer Käärijä att sjunga på sitt modersmål.
– Jag tror inte att man måste sjunga på engelska för att vinna, säger han.
Eurovision Song Contest • Publicerad 8 maj 2023
Käärijä har gjort succé med "Cha cha cha" redan innan Eurovision Song Contest i Liverpool har börjat.
Käärijä har gjort succé med "Cha cha cha" redan innan Eurovision Song Contest i Liverpool har börjat.Foto: Claudio Bresciani/TT
Käärijä hade aldrig framträtt i tv innan han vann den finländska uttagningen till Eurovision Song Contest.
Käärijä hade aldrig framträtt i tv innan han vann den finländska uttagningen till Eurovision Song Contest.Foto: Claudio Bresciani/TT

Käärijä, alias 29-årige Jere Pöyhönen från Vanda utanför Helsingfors, har snabbt blivit omtalad i Eurovisionsammanhang för det riviga bidraget "Cha cha cha".

Låten beskrivs som genreöverskridande och innehåller inslag av både metal och elektronisk musik blandat med rap – på finska.

Annons

– I Finland så tror folk att man inte har en chans om man åker till Eurovision med en låt som inte är på engelska. Men många i Europa gillar "Cha cha cha" även om de inte förstår vad den handlar om, säger Käärijä.

TT: Vad handlar den om?

– Att glömma sina problem genom att röja loss på dansgolvet. Många i Finland – inte alla – känner att man måste dricka först för att våga. Man är osäker på om man dansar tillräckligt bra men med alkohol i kroppen så bryr man sig inte, man bara kör!

Första tv-framträdandet

När Käärijä stod på scenen i den finländska uttagningen till Eurovision som kallas "Uuden musiikin kilpailu", förkortat UMK, var det första gången han sjöng i tv, berättar han.

– Jag hade nog spelat inför kanske några tusen personer tidigare. Det var svårt att tänka på alla kameror och i vilken ordning man skulle titta in i dem.

Han började producera musik 2014, efter att ha spelat trummor i flera år. 2017 fick han skivkontrakt och släppte singlarna "Koppi tules" och "Nou roblem".

Artistnamnet Käärijä betyder ungefär "rulla ihop" på svenska och är ett smeknamn hans vänner har givit honom eftersom han ofta har tur i spel.

Om den turen följer med till Eurovision Song Contest är ännu skrivet i stjärnorna, men många Eurovisionexperter spår att den riktiga toppstriden kommer att stå mellan Finland och Sverige.

– Det finns många bra artister i Eurovision men jag vill vinna, det är därför jag är här. Loreen är en underbar person, hon har varit så vänlig mot mig och hon är min drottning. Men jag tror att jag har en chans.

Han nämner att "Euphoria", Loreens vinnarlåt från 2012, är det bidrag han håller högst i Eurovisionshistorien. Men även Ukrainas Verka Serduchka och italienska Måneskin finns med bland favoriterna.

Annons

Senast Finland vann Eurovision var 2006 då hårdrocksbandet Lordi tog hem tävlingen med "Hard rock hallelujah". Det är också enda gången hittills.

Svensk koreograf

De senaste veckorna har Käärijä spelat inför Eurovisionfans i London, Amsterdam och Barcelona. Men han har också varit en kort sväng i Stockholm och hunnit träna med den svenske dansaren Fredrik "Benke" Rydman, som koreograferat "Cha cha cha"-numret.

– Han är en jättebra dansare och creative director. Just nu är jag lite trött eftersom jag inte har haft tid att vila ordentligt. Vi tränar jättemycket och ändrar saker i numret hela tiden.

Loreen har i intervjuer berättat om sitt rigorösa tränings- och kostschema både inför medverkan i Melodifestivalen och Eurovision. Men Käärijä lever inte enligt samma strikta regler.

– Jag blir deprimerad av att sova fyra timmar per dygn, jag behöver min vila. I Liverpool ska jag och min bror gå på fotboll och dricka öl, det ser jag fram emot!

Käärijä och Loreen tävlar båda i den första semifinalen. Loreen har startnummer elva med bidraget "Tattoo" och Käärijäs "Cha cha cha" är sist ut.

Fakta: Käärijä

Namn: Jere Pöyhönen

Född: 21 oktober 1993

Bakgrund: Började producera musik 2014, efter att ha spelat trummor i flera år. 2017 fick han skivkontrakt och släppte singlarna "Koppi tules" och "Nou roblem". 2020 kom debutalbumet "Fantastista".

Bidraget: "Cha cha cha" är skrivet av Jere Pöyhönen tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen.

Fakta: Startfältet i första semifinalen

1. Norge: Alessandra – “Queen of kings“,

2. Malta: The Busker – “Dance (our own party)“

3. Serbien: Luke Black – “Samo mi se spava“,

4. Lettland: Sudden Lights – “Aijā“

5. Portugal: Mimicat “Ai coração“

6. Irland: Wild Youth – “We are one“

7. Kroatien: Let 3 – “Mama ŠČ!“

8. Schweiz: Remo Forrer – “Watergun“

9. Israel: Noa Kirel – “Unicorn“

10. Moldavien: Pasha Parfeni – “Soarele şi luna“

11. Sverige: Loreen – “Tattoo“

12. Azerbajdzjan: Tural Turan X – “Tell me more“

13. Tjeckien: Vesna – “My sister’s crown“

14. Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – “Burning daylight“

15. Finland: Käärijä – “Cha Cha Cha“

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons