Annons

Kändisupprop: Ge Navalnyj rätt vård

Flera musiker, författare, skådespelare och intellektuella går samman i ett gemensamt upprop till stöd för den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.
De vänder sig direkt till landets president Vladimir Putin.
Kultur • Publicerad 17 april 2021
Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

I uppropet skriver de att regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa är allvarligt hotad, och att han måste få den vård han har rätt till. Inlägget publiceras bland annat i Dagens Nyheter, Le Monde, Der Spiegel och La Repubblica.

"Aleksej Navalnyj uppvisar symtom på svåra neurologiska störningar – konstant ryggvärk och förlust av känseln i benen och händerna. Han lider också av svår hosta och feber. Som rysk medborgare har han lagstadgad rätt att bli undersökt och behandlad av en läkare han själv valt. Sedan han nekats denna rätt, den 30 mars, inledde han en hungerstrejk i protest", står det i det gemensamma uppropet.

Annons

Gruppen uppmanar Putin att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Aleksej Navalnyj "omedelbart ges den medicinska behandling och vård som han är i akut behov av och enligt rysk lag har rätt till".

Bland de 77 personer som har skrivit under återfinns Svetlana Aleksijevitj, Benedict Cumberbatch, Louise Glück, David Lagercrantz, J.K. Rowling och Björn Ulvaeus.

Fakta: Några av de 77 undertecknarna

J.J. Abrams

Svetlana Aleksijevitj

Anne Applebaum

Christopher Buckley

J. M. Coetzee

Benedict Cumberbatch

Alan Cumming

Louise Erdrich

Sir Richard J. Evans

Niall Ferguson

Stephen Fry

Louise Glück

Robert Harris

Daniel Kehlmann

David Lagercrantz

Jude Law

Ling Ma

Hilary Mantel

Herta Müller

Michael Ondaatje

Orhan Pamuk

Maria Popova

Vanessa Redgrave

J.K. Rowling

Arundhati Roy

Salman Rushdie

Elif Shafak

Peter Singer

Ali Smith

Timothy Snyder

Art Spiegelman

Juliet Stevenson

Patrick Süskind

Björn Ulvaeus

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons