Känsligt och dramatiskt i poetisk bilderboksresa

En båt som lämnar land, ett frö som gror och skratt som klingar. Lotta Olssons och Olof Landströms tredje gemensamma bok är en poetisk resa genom världen.
bokrecension • Publicerad 5 oktober 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
I poeten Lotta Olssons och bilderbokskonstnären Olof Landströms nya bok ”Just nu” finns plats för både stort och smått.
I poeten Lotta Olssons och bilderbokskonstnären Olof Landströms nya bok ”Just nu” finns plats för både stort och smått.Foto: Ola Jacobsen

Just nu

Bilderbok

Text: Lotta Olsson

Bild: Olof Landström

Förlag: Lilla Piratförlaget

Djur som lamm och ål, ätbara saker som lök och gröt, fordon som båtar och tåg, människor, handlingar och känslor. På sidorna i poeten Lotta Olssons och bilderbokskonstnären Olof Landströms nya bok ”Just nu” finns plats för både stort och smått.

Duon har tidigare gjort böckerna ”Mitt bland stjärnor” (2016) om tillvarons gåta och ”När vi blundar” (2018) om drömmens värld. Den som läst de två finstämda bilderboksäventyren kommer att känna igen sig i den nu aktuella boken.

Lotta Olsson inleder den taktfasta rimflätan på en helvit sida. ”Nu föds en mus / Nu dör ett knott / Nu rivs ett hus / Nu byggs ett slott”, skriver hon. Orden målar inte bara upp motsättningar, utan visar också hur nya saker tar vid efter det gamla. Efter det följer en yvig resa genom världen, ackompanjerad av Landströms finurliga illustrationer.

Raderna är lite mer korthuggna än i de tidigare böckerna och tempot lite högre. Det är som om nuets flykt gör sig påmint också i själva formen, kräver snabba byten och en tydlig ögonblicksmarkering. Varje rad tar dessutom tydligt och tonsäkert avstamp i samma ord: ”Nu”.

Olsson tar skickligt läsaren med genom skiftande väder, händelser och stämningar. Trots de stora svängningarna blir det aldrig kantigt eller fladdrigt, men ibland är de registrerade rörelserna snabbare än diktarrösten. Olsson skriver: ”Nu kvävs en gråt / Nu bakas paj / Nu styrs en båt / Nu dök en haj”. Dessa något skavande konstateranden blir till bultande påminnelser om alltings förgänglighet och hur livet hela tiden pågår överallt.

”Riktigt gripande blir Landströms tunna linjer och penseldrag när bilderna tar några steg ifrån texten.”

Med mild färgskala bryter Landströms bilder ut detaljer och modellerar karaktärsstarka figurer och myllrande miljöer. Ibland blir det bara rök och droppar, men ändå alltid känsligt och dramatiskt.

Riktigt gripande blir Landströms tunna linjer och penseldrag när bilderna tar några steg ifrån texten. Ett exempel är när orden nämner en lyft sked och bilden visar hur en åldring matas i sängen intill en fladdrande gardin. Genast kastas både år och relationer in i situationen med en suggestiv vind.

Nu är ett litet ord, men det kan inrymma mycket. Det visar Olsson och Landström med stor känslighet i sin nya bok. Läs den!

FAKTA

Namn: Lotta Olsson

Född: 1973

Kommer från: Helsingborg

Debut: 1994 med sonettsamlingen Skuggor och speglingar, för vuxna.

Barnböcker i urval: Barnböckerna Morris och strumpan (ill. Maria Jönsson), Liten-sviten (ill. Charlotte Ramel), Konstiga djur (ill. Maria Nilsson Thore), samt Mitt bland stjärnor (ill. Olof Landström).

Jonna FriesSkicka e-post