Annons

Karamelodiktstipendiet till Orup

Povel Ramels stipendium går till en veteran i musikbranschen. Thomas "Orup" Eriksson karamellhyllas för sina fyndiga låtar och ett "svängigt" sound.
Musik • Publicerad 4 juni 2023
Årets Karamelodiktstipendiat Thomas "Orup" Eriksson avtäcks av bland andra Anders Eldeman (tv) hos Lasse i Parken på Södermalm i Stockholm.
Årets Karamelodiktstipendiat Thomas "Orup" Eriksson avtäcks av bland andra Anders Eldeman (tv) hos Lasse i Parken på Södermalm i Stockholm.Foto: Fredrik Persson/TT

En karamellstrut och en summa pengar som gör mottagaren "ekonomiskt oberoende för resten av dagen". Det – och äran därtill – är essensen av Povel Ramels Karamelodiktstipendium.

I år är det Orup som döljer sig bakom det traditionsenligt polkagrisrandiga skynket vid prisutdelningen i Stockholm.

Annons

– Jag är glad, jag är överraskad och stolt, säger Orup till TT.

Nära relation till Povel Ramel

Han har sedan barnsben en nära relation till Povel Ramels musik.

– Jag växte upp på 60-talet så jag har alltid hört honom på radion, förklarar han.

Povel Ramels skivor spelades flitigt i Orups hem när han var liten, av pappan som var jazzpianist. Hela familjen spelade till och med in en egen version av "Har ni hört den förut" på pappans gamla Tandberg-bandspelare.

Povelinfluenserna har Orup bland annat avslöjat i hitlåten "Jag blir hellre jagad av vargar" i textraden "Jag har skaffat nya kamrater, för de gamla har tagit slut". Det är en tydlig referens till Povel Ramels klassiker "The gräsänkling blues".

– Han har alltid varit närvarande, även fast jag kanske har lyssnat på en annan typ av musik, säger han.

– Men just hans språkliga talang och begåvning är den jag har mest uppskattat, tillägger han.

Påhittighet

För Orup symboliserar Povel Ramel flera saker:

– Han symboliserar påhittighet, någon som inte är rädd för att gå egna vägar och en även en stor musikalitet.

– Det är ganska ovanligt att folk är både såhär musikaliska och samtidigt har koll på texter och det skrivna ordet, konstaterar han.

Annons

Karamelodiktstipendiet har delats ut sedan 1983 och ges till en "förnyare av det svenska språket" eller för framstående gärningar inom musiken. I årets jury satt bland andra filmregissören Tomas Alfredson, Claes af Geijerstam och Povel Ramels dotter, skådespelaren Lotta Ramel.

Fakta: Tidigare pristagare

2022: Tommy Körberg

2021: First Aid Kit

2020: Bengan Janson

2019: Suzanne Reuter

2018: Felix Herngren

2017: Lisa Nilsson

2016: Per Andersson

2015: Niklas Strömstedt

2014: Kristina Lugn

2013: Carl-Einar Häckner

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons