Annons

Klichéartad deckardebut av försvarsadvokaten

”Tjuv och polis” är advokaten Johan Erikssons deckardebut, men trots de initierade juridiska inslagen är recensenten Per-Axel Svensson inte imponerad.
Recension • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kriminalroman

Tjuv och polis

Författare: Johan Eriksson

Förlag: Albert Bonniers

Johan Eriksson är försvarsadvokat med inriktning mot brottsmål. ”Tjuv och polis” är hans skönlitterära debut.
Johan Eriksson är försvarsadvokat med inriktning mot brottsmål. ”Tjuv och polis” är hans skönlitterära debut.Foto: Karl Nordlund

Johan Eriksson må vara en av Sveriges mest bemärkta advokater med ett imponerande cv att visa upp vid behov. Men någon större talang för att skriva kriminallitteratur tycks han inte ha, om man nu får döma av ”Tjuv och polis”, hans debut som skönlitterär författare.

Vi möter Niklas, ex-värdetransportrånare som nu i stället stjäl Rolexklockor i miljonklassen på Östermalm. Torsten, från början glassig kändisadvokat, nu för tiden lätt nedsupen. Sandra, ung och framåt åklagare som håller på att jobba ihjäl både sig själv och äktenskapet. Och så slutligen Ida, nyskild och lätt desillusionerad polis. Ja, dessa är romanens protagonister, och den vane läsaren upptäcker redan här den klichévarning som förstås oundvikligen måste utfärdas.

Annons

Hela boken blir till en katt-och-råtta-lek av sedvanligt slag, och det hjälper inte att Eriksson mellan varven tar oss med på initierade juridiska turer: man blir ändå inte imponerad; åtminstone inte jag.

”Tjuv och polis” av Johan Eriksson
”Tjuv och polis” av Johan Eriksson
Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons