Annons

Knausgård säljer delar av sitt förlag

Litteratur • Publicerad 12 maj 2023
Karl Ove Knausgård. Arkivbild.
Karl Ove Knausgård. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Karl Ove Knausgård säljer delar av sitt innehav i norska bokförlaget Pelikanen, skriver VG.

Orsaken är att förlaget har dragits med dålig ekonomi och skulder. Efter försäljningen ägs nu Pelikanen till 70 procent av norska Frisk förlag.

Annons

– Det har varit väldigt tufft. Vi har varit extra sårbara för konjunktursvängningar, eftersom vi har haft så små marginaler. Vi har till exempel precis översatt Martin Amis bok "Inside story", den är fantastisk, men också väldigt lång, med relativt höga kostnader som vi plötsligt inte hade möjlighet att täcka, säger Karl Ove Knausgård till VG.

Knausgård fortsätter som delägare och redaktör även efter förvärvet.

– Jag är väldigt motiverad. Det finns få saker jag gillar bättre än att vara delaktig i skapandet av böcker, säger han till VG.

– Pelikanen har aldrig handlat om att tjäna pengar, målet har hela tiden varit att gå plus minus noll. Vi har haft en fast anställd, resten av arbetet har vi gjort på ideell basis i tio år nu.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons