Annons

"Kodnamn: Annika" gör krim i konstvärlden

Strömningstjänsten SkyShowtime lanserar sin första nordiska originalserie. Kriminalthrillern "Kodnamn: Annika", om en finsk polis som går under täckmantel i Stockholms konstvärld. Med bedrägerier, stölder och pengatvätt.
Tv • Publicerad 29 september 2023
"Många säger att det är en komplex rollfigur, men jag tror att alla är det i den här serien", säger Sannah Nedergård. Hon spelar huvudrollen som Emma Haka under täckmantel i konstvärlden med aliaset Annika Stormare i "Kodnamn Annika". Här tillsammans med sin motspelare Ardalan Esmaili.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skådespelarna Sannah Nedergård och Helena Bergström spelar i den kommande konstbedragar-thrillern ”Kodnamn Annika” på SkyShowtime.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sannah Nedergård i "Kodnamn Annika". Pressbild.Foto: Foto: SkyShowtime

– Vi var faktiskt på ett museum och fick se när de undersökte om en tavla var fejk eller inte. Vi fick lära oss att förstå vad det är de kollar på, säger finlandssvenska skådespelaren Sannah Nedergård.

Hon spelar huvudrollen som brottsutredaren Emma Haka. En polis från Finland som tar aliaset Annika Stormare och reser till Stockholm för att infiltrera den nordiska konstmarknaden, som kryllar av bedragare och kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Annons

"Kodnamn: Annika" är Nedergårds första stora huvudroll. I researcharbetet lärde hon sig bland annat förstå röntgenmaskiner som använder olika ljus för att se under färgen på konstverk och avgöra äktheten.

– Nu kan jag inte gå på museum längre utan vara misstänksam, säger Sannah Nedergård och skrattar.

"Vad är falskt?"

Autenticitet och dubbla identiteter är ett genomgående tema i "Kodnamn: Annika", noterar Eva Melander som spelar den svenska polisen Rina Olander.

– I konstvärlden handlar ju mycket om vad är äkta och vad är falskt och vem utger sig för att vara vad, så det går igen i hela serien, säger Melander.

Den internationella produktionen från Helsinki Filmi har dessutom rollbesatt Helena Bergström i en biroll, som den förmögna samlaren Agatha Torstensson.

– Man hamnar i seriens värld direkt, säger Bergström om sin upplevelse på inspelningen.

Hon hyllar både den finske regissören AJ Annila och strömningstjänsten SkyShowtime för samarbetet mellan Sverige och Finland.

– Ju mer vi kan spränga våra gränser desto bättre, säger Helena Bergström.

Ganska slarvig

Ardalan Esmaili – känd från "Snabba cash" – spelar Rasmus Ståhlgren, en konsthandlare med misstänkt koppling till penningtvätt, som anlitar "Annika" för att hjälpa honom hitta förfalskningar. Ståhlgren är känslokall och kalkylerande. Raka motsatsen till Esmailis personlighet.

– Jag är en ganska slarvig människa och snubben som jag spelar är superorganiserad. Att ändra min reaktionsförmåga för att passa rollen var den största utmaningen, säger Esmaili.

Annons

Franska skådespelaren Clarisse Lhoni-Botte porträtterar en skum konsthandlare, som också är en rollfigur med dubbla identiteter, tacksamt för en skådespelare.

– Man får inte särskilt många roller med möjlighet att spela två olika personer, så det var väldigt coolt, säger Lhoni-Botte.

Fakta: "Kodnamn: Annika"

Premiär: 30 September på SkyShowtime

Regi: AJ Annila

I rollerna: Sannah Nedergård, Ardalan Esmaili, Eva Melander, Helena Bergström, Pekka Strang, Clarisse Lhoni-Botte med flera.

Antal avsnitt: 6

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons