Annons

Konstnär försatt i konkurs efter sin död

Konst • Publicerad 17 november 2021
Bengt Lindström med ett av sina verk 1984. Arkivbild.
Bengt Lindström med ett av sina verk 1984. Arkivbild.Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Konstnären Bengt Lindströms dödsbo är försatt i konkurs, rapporterar SVT Västernorrland. Det är en tidigare skatteskuld som är orsaken, bekräftar konkursförvaltaren Anna Grahn.

– Det har framkommit uppgifter att konst under oklara förhållanden har delat ut ur konstnärsbolaget till Bengt Lindströms barn och det kommer jag titta vidare på. Den latenta skatteskulden ska också ha en koppling till det här, säger hon.

Annons

Bengt Lindström slog igenom som konstnär i slutet av 50-talet. Han blev känd för sina färgglada offentliga verk i form av väggmålningar och skulpturer, bland annat en utomhusskulptur vid flygplatsen i Sundsvall i form av ett stort "Y".

Bengt Lindström avled 2008 och i tio år därefter pågick en arvstvist mellan hans två barn och hans andra hustru. Konstnären lämnade efter sig en konstskatt som då värderades till över hundra miljoner kronor. Tidningen Härjedalen rapporterade 2017 att pengarna delats ut till arvingarna i omgångar och att en del gick åt till advokatkostnader.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons