Annons

Kulturbolag kan tvingas betala tillbaka stöd

kultur • Publicerad 22 oktober 2021
Nordiska museet är en av de kulturinstitutioner som måste betala tillbaka coronastöd. Arkivbild.
Nordiska museet är en av de kulturinstitutioner som måste betala tillbaka coronastöd. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Staten har betalat ut sammanlagt omkring 37,6 miljarder kronor i korttidsstöd under coronapandemin. Till kulturen är summorna relativt små. Men i enstaka fall har det statliga stödet genom Tillväxtverket gått till företag inom kulturområdet som visade positiva resultat för 2020, skriver Dagens Nyheter. Bokhandelsgruppen, som driver Akademibokhandeln, redovisade till exempel ett positivt resultat på 128 miljoner kronor, medan man fick stöd för korttidsarbete på drygt 11 miljoner kronor.

Men Maria Edsman, vd på Bokusgruppen, menar att företaget hade behövt säga upp butikspersonal och stänga butiker om de inte hade fått stödet.

Annons

Två kulturinstitutioner som redan har krävts på pengar är Nordiska museet och Riksteatern. Nordiska museet har tvingats betala tillbaka drygt 800 000 av 2,8 miljoner kronor från Tillväxtverket och Riksteatern har krävts på 770 000 av 2,4 miljoner kronor. Stiftelsen Nordiska museet redovisade år 2020 ett plus på 10,9 miljoner, jämfört med 5,3 miljoner under 2019. Men enligt styresman Sanne Houby-Nielsen är överskottet dock för litet i relation till prognosticerat intäktstapp för de kommande åren.

Riksteaterns vd Magnus Aspegren säger att återbetalningen beror på oklarheter kring vad som skulle gälla under semesterperioder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons