Annons

Läckberg nekar till spökskrivare

Enligt en stilistisk dataanalys är två av deckarförfattaren Camilla Läckbergs böcker sannolikt skrivna av en spökskrivare. Det hävdar tidskriften Kvartal. Både Läckberg och hennes förlag förnekar uppgifterna.
Litteratur • Publicerad 27 september 2023
Deckarförfattaren Camilla Läckberg har sannolikt använt sig av spökskrivare, hävdar AI, artificiell intelligens. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Analysen av samtliga Läckbergs böcker har gjorts med så kallad stilometri: statistisk dataanalys, som avslöjar skribenters stilistiska fingeravtryck. Undersökningen avslöjar att två titlar – "Kvinnor utan nåd" och "Gå i fängelse" – sannolikt är skrivna av någon annan, påstår Kvartal.

Programmet pekar också ut Camilla Läckbergs redaktör Pascal Engman som den egentliga författaren till åtminstone "Kvinnor utan nåd". En värdering med ett annat liknande program hävdar att författaren till "Gå i fängelse" varken är Läckberg eller Engman, utan någon annan.

Annons

"Enligt någon tidnings AI-analys är några av mina böcker mer i Pascal Engmans stil än min. Vilket visar på en av de begränsande faktorer AI har" kommenterar Camilla Läckberg det hela på sitt Instagramkonto.

Det är inte första gången Camilla Läckberg anklagas för att ha en, eller flera, spökskrivare. När Kvartals reporter ber Camilla Läckbergs pressansvariga Paulina L Bånge om en kommentar, svarar hon: "Dina anklagelser är inte något jag tänker bevärdiga med ett svar. 35 miljoner sålda böcker talar för sig själva".

Metoden stilometri har även använts av säkerhetstjänster och vid polisutredningar. Den påstås också ha använts för att knäcka gåtan om vem som gömmer sig bakom författarpseudonymen Elena Ferrante.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons