unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läckberg tar steget fullt ut i ”Vingar av silver”

”En bur av guld” blev en av förra årets mest sålda böcker. Nu kommer uppföljaren och i den tar Camilla Läckberg i med hårdhandskarna.
Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Vingar av silver

Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Genre: Spänning

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

”Vingar av silver” är andra delen av trilogin ”Fayes hämnd”. Matilda från Fjällbacka har arbetat sig upp från kuvad, bedragen lyxhustru och satt både far och exmake i fängelse. Nu är hon Faye med företaget Revenge, är miljardär, nyförälskad och har återtagit makten över sin sexualitet.

Men så lätt går det inte att slå tillbaka. Hotet växer från flera håll och nu måste hon om igen försvara sina nära och kära. Vilket hon gör med alla tänkbara medel. Grymt? Nja:

”Det finns vissa saker rättssamhället faktiskt inte rår på, även om politiker alltid hävdar att det gör det” säger Faye. Och bokens undertitel är visserligen ”En kvinnas hämnd är vacker och brutal”. Men brutaliteten finns mest hos förövarna i Fayes bakgrund. Skildringen av vardagsmisshandel vid matbordet är en av de obehagligaste jag läst och i tillbakablickarna konstaterar Matilda/Faye kallt att hon var tretton år när hon blev våldtagen första gången.

quote
”Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye.

”Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye. Det är nästan omöjligt att läsa boken som ren underhållning utan att fundera över den tid vi lever i: hur kommer det sig att misshandlade kvinnor kan tvingas gömma sig och leva i skräck resten av sitt liv bara för att de våldsamma männen tillåts gå fria? Och hur ser verkligheten ut bakom de kalla siffrorna nu i coronatider om att ”våldet i hemmet” ökar i de drabbade länderna?

Det finns en uppsjö av berättelser om hämnd och upprättelse, men ganska få med kvinnliga perspektiv typ ”Tracys hämnd” eller ”Kill Bill” som dock blev jätteframgångar. Läckberg har berättat i flera intervjuer att som barn skrev hon om hur tomtemor mördade tomtefar. I ”Fayes hämnd” har hon kanske skapat en sorts kvinnlig Gudfader, en Gudmor som bygger upp ett nätverk och med kallt blod gör det hon ser sig tvungen till för att skydda sig och sin familj. Vad blir titeln på nästa bok i trilogin? Näve av stål?

Läs mer

Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört mellan de olika människorna.

Kultur

Levande lyhört språk i Gunnar Nirstedts första roman

Recensenten Thomas Kjellgren finner en engagerande roman där ingenting och allting händer.

Felicia Stenroth skriver fram en förundrad och poetisk blick för sådant som tillhör vuxenlivets rutiner.

Kultur

Felicia Stenroths geniala prosa mjuklandar i en roman om att hanka sig fram

I ”Handens rörelser” finns en förundrad blick på vardagen, skriver Annika Wall.

Lena Einhorn verkar vilja rädda det judiska folkets bibliska historia, snarare än att bidra till en vettig vetenskaplig diskussion.

Kultur

Lena Einhorn kokar soppa på en spik i sin nya bok

Författaren letar efter sanningen mellan raderna men det står inget där, skriver en skeptisk Mikael R Karlsson.

Kultur

Viktig bok inifrån en svartsjuk och sexgalen pojkväns huvud

Boken ”Närmanden” skulle kunna ge tonårskillar verktyg för att reflektera kring sin sexualitet.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.