Annons

Laleh blandar olja med vatten

Trots det sammanbindande konceptet består ‘’Vatten’’ av två motstridiga halvor. Utan minsta förvarning hoppar Laleh mellan elegant vuxenpop och studsig dagispop.
Skivrecension • Publicerad 31 mars 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Laleh.
Laleh.Foto: Pressbild
Pop

Laleh

Album: Vatten

Skivbolag: Palang

Lalehs nionde album bär i mångt och mycket på samma sorts varma och tröstande pop som gjort henne till en av våra största och mest uppskattade sångerskor. På så sätt råder ingen tvivel om vem det är vi har att göra med. ‘’Vatten’’ står däremot ut i diskografin på andra sätt. Mest uppenbart är att samtliga låtar, för första gången, är skrivna på svenska. 39-åringen skriver i och för sig lika kompetent på både engelska och svenska men den fördelaktiga effekten av att hålla sig till det ena blir att samhörigheten bland låtarna förstärks.

”För varje ‘’Minnet av ett hav’’ eller ‘’Ett slag’’ finns det en ‘’Leopard’’ eller ‘’Det kommer bli bra’’ som i den här kontexten studsar förbi utan att lämna något större avtryck efter sig.”

Den här gången binds sångerna dessutom samman av ett klart och tydligt koncept. Referenser till och metaforer kring vatten genomsyrar i varje låt. Vi hör det bland annat i ‘’Vattenlilja’’, där en stadig punkt – en stadig person – i livet liknas vid en vattenlilja som håller henne flytande. Vi har också ‘’Minnet av ett hav’’ som delvis kan tolkas som en återresa till hennes trauma av att mista sin far i en drunkningsolycka. Ur ett större perspektiv finns också en koppling till de flyktingar som tvingats lämna allt bakom sig och ge sig ut på förrädiska, ofta dödliga färder över världshaven. Det är vackert, tragiskt och en av flera höjdpunkter på det halvtimmeslånga albumet.

Annons

Dessvärre är obalans ett ofrånkomligt problem i låtlistan. 39-åringen växlar utan förvarning från ömsint vuxenpop till hetsigt barnkalas och tillbaka. För varje ‘’Minnet av ett hav’’ eller ‘’Ett slag’’ finns det en ‘’Leopard’’ eller ‘’Det kommer bli bra’’ som i den här kontexten studsar förbi utan att lämna något större avtryck efter sig.

Vattentematiken gör en del för att binda samman de båda delarna men känslan är ändå att vi hör två vitt skilda projekt beståendes av var sin kvart av motsatt musik. Båda delarna hade tjänat på, och hade förtjänat, att byggas vidare på var sitt håll. Den starkare kvarten är återhållsam och välorkestrerad. Återstående kvart sänker mognadsgraden och ökar radiovänligheten. Den senare sviktar visserligen en del men den har också sin plats, bara någon annanstans

Här saknas innehåll

Alexander ForslundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons