Annons

Lära av Levi

Levis storhet ligger i detaljerna, skriver Jan Karlsson.
Ortsdatering • Publicerad 6 december 2017
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: jillian edelstein

Periodiska systemet

Genre: Prosa

Författare: Primo Levi

Översättning: Ingrid Börge

Förlag: Modernista

Invid Imre Kertész är Primo Levi (1919-87) den främste litteräre förmedlaren och uttolkaren av koncentrationslägren och Förintelsen. Ingen som läst Levis mest kända verk, ”Är detta en människa?”, förblir oberörd.

En bok i paritet med sagda återutges nu på svenska, ”Periodiska systemet”. Det är en välgärning. Levi var en judisk grabb från Turin som blev professionell kemist, bland annat expert på färgtillverkning. Boken följer hans yrkeskarriär, parallellt det andra: raslagarna, förflyttningarna, alla dessa släktingar och vänner som överlevde eller inte.

Annons

Storheten ligger i det exakta minnet och exceptionella (lukt)sinnet. Detaljerna. Den naturvetenskapliga överblicken möter små knivskarpa historier och porträtt. Det finns ett tålamod och lugn i berättandet, som hade Levi aldrig bråttom med avslöjandena, eller konklusionerna.

Väte, fosfor, kol. Grundämnena avlöser varandra, ibland framstår själva texten på ett stillsamt vis som alkemistisk. Men anden kan nog inte besegra materien. Politiken är blytung, makten benhård, om också godtycklig. Den lika skarpa som melankoliska tonen äter sig dock långsamt in i läsarens medvetande. Den som noggrant läser Levi utvecklas som människa.

Jan KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons