Annons

Lättnad på Scala när publiken strömmar till

Från premiär – till igenbommat i ett år – till öppet med avstånd – till halvtom salong och slutligen: Full kapacitet på Scalateatern.
Nöje • Publicerad 9 februari 2022
Henrik Dorsins "Scalarevyn" har varit hårt drabbad under pandemin.Foto: Paul Wennerholm/TT
Besökarna Antonia Heidenborg, Victor Söderlund, Christer Heidenborg och Mari Heidenborg.Foto: Paul Wennerholm/TT
Gullveig Dahlin (till vänster) bokade biljetter i september utan att veta att restriktionerna skulle släppas just den 9 februari. Katarina Bergström fick följa med som vikarie för Gullveig Dahlins man som blivit krasslig.Foto: Paul Wennerholm/TT
Vd Tova Nyqvist och teaterchef Conrad Nyqvist.Foto: Paul Wennerholm/TT

Inte slutsålt, men bra många fler i publiken än de senaste två månaderna. "Scalarevyn" får köra för fulla hus för första gången och lättnaden är påtaglig bakom scenen.

– Vi stängde inte helt den här gången. Vi chansade och trodde inte att det skulle bli lika långvarigt som sist. Självklart har det gått dåligt ekonomiskt, men vi orkade inte säga upp alla i personalen en gång till. Och med facit i hand var det rätt beslut, säger teaterchefen Conrad Nyqvist.

550 platser

Annons

Restaurangen på Scalateatern är fullbokad denna kväll och man har därför fått placera gästerna i den mindre delen som ligger i foajén. Där väntar ivriga besökare på att dörrarna till den 550 platser stora salongen ska öppnas. Flera har väntat länge på den här stunden.

– Vi bokade biljetter direkt men sedan blev allt uppskjutet på grund av pandemin. Då såg vi den här "Premiärdatum oklart" på tv. Sedan gick vi till slut i höstas och nu är vi här igen. Revyn är så bra att man kan se den en gång till, säger Christer Heidenborg.

Tillsammans med fru, dotter och dotterns pojkvän äter han middag innan föreställningen. Han påpekar att Henrik Dorsin säkert har lyckats uppdatera manuset sedan de var här sist.

– De är så aktuella hela tiden och snappar upp allt. Det ska bli kul att se vad de har hittat på, fyller Antonia Heidenborg i.

Tog tvärstopp

"Scalarevyn" hann knappt ha smygpremiär innan nya restriktioner hösten 2020 gjorde det omöjligt att spela föreställningen. För SVT gjorde ensemblen komediserien "Premiärdatum oklart" om våndan i att aldrig få framträda inför publik. Serien belönades med Kristallen för årets humor.

Man släppte in 500 personer under hösten, tills det tog tvärstopp i december. Man bestämde sig dock för att fortsätta med 41 procents kapacitet.

– Det kändes ju tungt. Men vi hade kört för en halv salong några gånger och visste vad det innebar. Det var inte lika jobbigt som när vi var tvungna att stänga ned helt och hållet, säger Henrik Dorsin.

Nu har "Scalarevyn" precis gästat Malmö i två veckor och nätt och jämnt hunnit bygga upp dekoren igen inför onsdagens restriktionsfria föreställning. För besökarna Gullveig Dahlin och Katarina Bergström blir det första kulturevenemanget sedan pandemins början.

– Det känns lite konstigt. Men man har ju varit på restaurang och sådär och man får ju hoppas att det är okej, säger Gullveig Dahlin.

– Och sprutor har vi ju tagit så man har gjort vad man kan, säger Katarina Bergström.

Många försiktiga

Annons

Teaterchefen Conrad Nyqvist säger att det märks att många fortfarande är försiktiga, särskilt den äldre delen av publiken.

– Det pågår ju en smittspridning och vi har fortfarande folk som vill återlösa eller flytta biljetterna. Men de flesta verkar känna sig tryggare, framför allt gäller det dem som är vaccinerade, säger han.

Några större förändringar i revyn, förutom publikantalet, blir det inte, säger Henrik Dorsin.

– Man försöker att hänga med och märker vilka nummer som fungerar. Så länge publiken skrattar fortsätter man, men ibland förstår man att "nu är den där referensen för gammal". Men vi har faktiskt gjort lite småändringar nu och det ska bli kul att pröva dem.

Fakta: "Scalarevyn"

Spelas fram till april på Scalateatern i Stockholm.

Manus: Henrik Dorsin

Regi: Michael Lindgren

I ensemblen: Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Ingela Olsson, Klas Hedlund och Louise Nordahl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons