Annons

Lena Horne får teater uppkallad efter sig

Nöje • Publicerad 6 november 2022
Skådespelaren Lena Horne har fått en teater uppkallad efter sig. Arkivbild.
Skådespelaren Lena Horne har fått en teater uppkallad efter sig. Arkivbild.Foto: Anthony Behar/Sipa/AP
Skådespelarpionjären Lena Horne. Arkivbild.
Skådespelarpionjären Lena Horne. Arkivbild.Foto: Garth Vaughan/AP

Som första svarta kvinna får sångaren och skådespelaren Lena Horne en Broadway-teater uppkallad efter sig, rapporterar BBC. Teatern på West 47th Street i New York byggdes 1926 och inhyser för närvarande den brittiska succémusikalen "Six".

Horne, som gick bort 2010 vid 92 års ålder, började som tonåring som sångerska i Harlems Cotton Club och fick som första svarta underhållare ett långtidskontrakt med filmbolaget MGM, som kontrakterade henne för att göra filmmusikaler.

När hennes filmkontrakt gick ut blev hon en framgångsrik teaterstjärna, skivartist och medborgarrättskämpe. När Halle Berry – som första svarta kvinna – vann en Oscar för bästa skådespelerska 2002 kallade hon i sitt tacktal Horne för "en pionjär som hade banat väg för hennes genombrott".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons