Annons

Les Big Byrd hittar nya stämningar och fin känslighet

Inramningen skiljer sig från de tidigare albumen i det att enhetligheten är mer påtaglig, och i att låtarna kryddats med finstämdhet, skriver recensenten Karin Grönroos om Les Big Byrds nya album ”Eternal light brigade”.
Skivrecension • Publicerad 24 november 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Nino Keller, Joakim Åhlund och  Frans Johansson i Les Big Byrd.
Nino Keller, Joakim Åhlund och Frans Johansson i Les Big Byrd.Foto: Claudio Bresciani / TT
Pop/Rock

Les Big Byrd – Eternal light brigade

Skivbolag: Chimp Limbs/Redeye/BOR.

Bästa spår: ”Eyes like dead stars”, ”Sunspots”.

Skivan släpps den 25 november.

Efter tre års albumtystnad är Les Big Byrd tillbaka med “Eternal light brigade”. Gruppens tredje skiva i ordningen, och uppföljaren till 2018 års ”Iran Iraq IKEA”. Efter en utdragen låtskrivarprocess drog Joakim Åhlund och resten av Stockholmsbandet till Gotland där en stor del av materialet spelades in, och Åhlund själv beskriver hur det gotländska landskapet direkt har bidragit till de suggestiva ljudbilderna.

Vad som har påverkat saker och ting i olika riktningar är naturligtvis svårt för en utomstående att sätta fingret på, men klart är i alla fall att Les Big Byrd här hittar fram till nya stämningar och en fin känslighet. Soundet varvar psykadeliska, jazziga och elektroniska inslag som binds samman av balanserade och starka melodier och helheten känns jordad, varierad och lekfull.

Foto: Pressbild
Annons

Les Big Byrd har visserligen alltid visat på upptäckarlust och hög trygghetsfaktor men ibland också utmanat med sin spretighet. Inramningen här skiljer sig från de tidigare albumen i det att enhetligheten är mer påtaglig, och i att låtarna kryddats med en viss touch av finstämdhet som samspelar väl med Åhlunds mörka texter och det repetitiva drivet i arrangemangen. Som i den inledande förstasingeln ”Eyes like dead stars”:

”I’m already gone, my ghost keeps lingering on. Sunshine turns to dust, melody pulls me back, down. Down, down, down, down.”

Även de stillsamma och avskalade delarna stärker lyssningen, och bryter av i repertoarens mer jämntjocka partier. Som tydligast blir det i ”Katamaran” och ”Sunspots”, där energi och puls lugnas ner och ljusas upp.

Slutligen. ”Eternal light brigade” är kanske inte Les Big Byrds mest utforskande album, men styrkan ligger till stor del i just känslan av att medlemmarna tillåter sig själva att rota sig. Att coolheten och attityden får stryka en aning på foten är ur det perspektivet en väl värd uppoffring.

Läs mer om Les Big Byrd:

Veckans övriga recensioner:

Karin GrönroosSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons