GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livfull presentation av Skärgårdens 78 fjärilar

Var och en av de 78 dagfjärilsarterna i Stockholms skärgård får i den här boken en livfull presentation. De utsökta bilderna är nästan alla utförda mellan 1828 och 1835 av Wilhelm von Wright, en “finländsk-svensk” målare mer känd för sina fågel- och fiskbilder.
Fredrik Sjöberg.
Fredrik Sjöberg.
Foto: Sofia Runarsdotter/pressbild

Sakprosa

Fjärilarnas skärgård

Författare: Fredrik Sjöberg
Förlag: Max Ström

Fredrik Sjöberg, författare, översättare och biolog, bosatte sig för länge sedan på Runmarö i Stockholms skärgård. Vad gjorde det att stället var förfallet. Där fanns ju gott om fjärilar! Så småningom har han funnit inte mindre än 55 arter av dagfjärilar bara i sin egen trädgård. Detta ska jämföras med att en engelsk vän begåvad med mycken envishet under ett år lyckades få se Storbritanniens alla 59 (!) dagfjärilsarter.

Som författaren skriver: “Rikedom kan mätas på många sätt. Detta är ett av de bästa.”

Han kunde ha skrivit en torr redogörelse för Stockholms skärgårds alla dagfjärilsarter. Nej, det tror jag förresten inte, han skulle inte ha stått ut. Istället får läsaren uppleva hans personliga möte med ämnet; hans ödmjukhet inför den komplexitet han möter, hans språkliga uppfinningsrikedom och humor.

Varje uppslag har en liten essä om arten i fråga och en eller flera bilder. Man bör inte missa någon av essäerna. Var och en är ett litet konstverk precis som fjärilsbilderna.

Ta luktgräsfjärilen till exempel. Den är “sommarens tråkigaste fjäril”. Den är “en totalt charmlös, mellanstor, jämnbrun sak som är odrägligt vanlig och ständigt stör med sitt enfaldiga fladdrande…” För övrigt är arten “vanlig I hela Europa och vidare österut; inte ens nordkoreanerna kommer undan. Bara belgarna har avbildat eländet på frimärke (låg valör).”

Återstår för mig att upptäcka.

Läs mer