Annons

Ljusfestival trots pågående energikris

Kultur • Publicerad 10 november 2022
Fjolårets ljusinstallationen ”Earth from space” på Stadshuset var en del av festivalen Nobel week lights. Årets verk är gjort för att förbruka 40 procent mindre energi.
Fjolårets ljusinstallationen ”Earth from space” på Stadshuset var en del av festivalen Nobel week lights. Årets verk är gjort för att förbruka 40 procent mindre energi.Foto: Anders Wiklund/TT

Ljusfestivalen Nobel week lights arrangeras även i år – trots pågående energikris. Festivalen omfattar ett 20-tal verk som gjorts med inspiration av olika Nobelpristagares insatser, och kan ses runt om i Stockholm 3 till 11 december.

I ett pressmeddelande framhåller arrangörerna att den Nobelprisbelönade led-tekniken gör installationerna energisnåla, men också att man sett till att minska elförbrukningen ytterligare i år. Installationen på Stockholms stadshus, som brukar dra mest el, förbrukar i år 40 procent mindre energi.

Annons

Festivalens energiförbrukning beräknas till 4 100 kWh, enligt arrangörerna som menar att det är "ett marginellt eluttag" för en festival som i fjol beräknas ha setts av 350 000 personer.

Två av installationerna kopplas samma med litteraturpristagaren Louise Glücks poesi. Dessa visas på Sergels Torg och utanför Arkdes på Skeppsholmen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons