Annons

Loa Falkman spelar dragqueen i Malmö

När Malmö Opera sätter upp West End-succén "Everybody's talking about Jamie" får Loa Falkman tillfälle att att uppträda i drag igen.
Nöje • Publicerad 7 januari 2023
Loa Falkman ser fram emot att återvända till Malmö Opera. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Oscar Pierrou Lindén (i mitten) spelar huvudrollen i "Everybody's talking about Jamie". Pressbild.Foto: Christoffer Lomfors

"Everybody's talking about Jamie" handlar om hur en nordengelsk tonårskille trotsar omgivningens fördomar och följer sina drömmar om att bli dragshowartist.

I höst kommer en svensk version av den brittiska succémusikalen och nu står det klart att det blir Loa Falkman som axlar rollen som Hugo/Loco Chanelle, en åldrad dragqueen som tar unge Jamie under sina vingar.

Annons

– Det är oerhört rörande och jag tror att det blir en väldigt betydelsefull pjäs att sätta upp över huvud taget, med förståelse för andra människor och just det här uttrycket "en kärlek" tycker jag mycket om, säger Loa Falkman.

"Alla roller utmaningar"

75-årige Falkman har samlat på sig viss erfarenhet av drag-roller genom åren, bland annat i en hyllad uppsättning av "La cage aux folles" på Oscarsteatern i Stockholm för tio år sedan. Nu ser han fram mot att dra på sig peruken och gå in i en sådan roll igen.

– Jag ser ju alla roller som utmaningar, att jag måste gå in i systemet, i drag-personens system, och det tycker jag att man gör i den här pjäsen, säger han.

Oscar Pierrou Lindén som spelar huvudrollen har Falkman särskilda band till, berättar han.

– Han är en fantastisk musikalartist och det som är extra kul är att jag kommer ihåg när han föddes. Han är son till en gammal kollega till mig.

Ung ensemble

Eftersom resten av ensemblen är så ung tror den rutinerade Loa Falkman att han kan få en roll som mentor för de andra – inte bara musikalens handling utan även bakom scenen.

– Det blir så lite per automatik. Det har jag märkt tidigare när jag har jobbat med yngre kollegor. Det sker ett slags befruktning mellan ungdomlig fräschör och friskhet och erfarenhet från min sida. Det blir en bra blandning, säger han.

Fakta: Everybody's talking about Jamie

Har premiär den 1 september på Malmö Opera och spelas fram till och med nyårsafton.

I rollerna: Oscar Pierrou Lindén, Anki Albertsson, Anna-Maria Hallgarn, Michael Jansson, Loa Falkman med flera. Martin Rosengardten är regissör och Ulricha Johnson står för den svenska översättningen.

Originalet är skrivet av Tom Macrae och musiken är komponerad av Dan Gillespie Sells. Hade urpremiär i Sheffield 2017 och har spelats i London sedan samma år. Bygger på en verklig kille med samma namn som skildrats i dokumentärserien "Jamie: Drag queen at 16" på BBC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons