Lugn högsäsong oroar svenska museer
I våras fick de bomma igen till följd av coronakrisen, men under försommaren har Sveriges centralmuseer, ett efter ett, återigen slagit upp portarna. Sist ut var Vasamuseet på Djurgården.
Ett femtiotal besökare stod på kö när Jenny Lind, biträdande museichef, klockan 10 den 15 juli öppnade entrédörren – för första gången på 16 veckor.
– Det känns skönt. Vi är helt intäktsfinansierade, så när besökarna slutade komma förlorade vi många miljoner. Vi fick göra oss av med alla visstidsanställda och säga upp flera i den fasta personalen. Som tur är fick vi extra stöd av regeringen, det räddade oss, säger hon.
Museet är Sveriges populäraste och hade förra året över 1,5 miljoner besökare. Det är en siffra som man i år bara kan drömma om, mycket på grund av att över 85 procent av museets besökare är utländska turister.
– Så det är svårt att beräkna årets siffror på förhand. Vi hoppas på stockholmarna men också på turister från resten av Sverige. Vi tar nu in 500 besökare åt gången, vanligtvis tar vi in 2 000. Man får chansen att komma nära skeppet, utan att behöva trängas. Det är ett unikt tillfälle.
"Lugnt för att vara mitten av juli"
Ett stenkast bort ligger Nordiska museet, som öppnade redan den första juni. Första månaden var lugn, mycket lugn. Men juli ser ut att bli en bättre månad.
– Vi ser en klar ökning. Men det är lugnt för att vara i mitten av juli. Jämfört med en vanlig sommar är det en dryg halvering av besöksantalet, säger Mattias Johansson, chef för museets besöksvärdar.
Han tror att museet har fått en extra skjuts av den nya barnutställningen "Tidsvalvet", som invigdes i början av juli.
– Men det är klart att man undrar. Om högsäsongen är så här lugn, hur blir det då i vinter?
"Vi brukade vara bäst"
Ytterligare en bit bort ligger Skansen, ett av få museer som inte har varit stängt. Men att hålla öppet har inte hjälp friluftsmuseet genom krisen.
– Det är högsäsong och vi har ungefär 25 procent av det vanliga besöksantalet. Och det vi drar in nu ska vi leva på under lågsäsongen, säger Skansenchefen John Brattmyhr.
Han sätter inga förhoppningar till spådomen om en ökning av svenska turister.
– Det är inga vidare reseströmmar till Stockholm. Det är fortfarande så att man drar sig för att åka hit. Dessutom har vi fått stänga och ställa in allt som kan locka till folksamlingar – de kulturhistoriska miljöerna, konserterna och alla andra evenemang – allt det som brukar vara en "trigger" för publiken att besöka museet.
På Skansen är man inställd på att situationen förblir oförändrad under året.
– Om det håller i sig längre... det vore en katastrof. Vi brukar vara bäst i klassen på att klara oss själva, men nu klarar vi oss sämst. Vi lever på biljettintäkterna. Man måste få fram ett vaccin, man måste.
Inga nya utställningar – på fyra år
Tekniska museet stängde i mars och slog upp dörrarna igen i slutet av maj, men visningarna och övriga programpunkter står på paus. Det till trots kommer besökarna.
– Vi ser att folk har börjat hitta tillbaka. När vi öppnade låg vi på sju procent av det vanliga besöksantalet, men nu ligger vi på uppemot 50 procent, säger museets direktör Peter Skogh.
Museet har liksom de andra fått säga upp anställda, korttidspermittera och spara in, men säger sig ändå vara nöjt med åtgärderna från statligt håll.
– Det stora problemet nu finns på lång sikt. Vi har tvingats välja bort internationella samarbeten och det är fyra år som väntar då vi inte har några nya utställningar planerade.
Måste börja om från början
Även Vasamuseet oroar sig mer för de kommande åren än för det innestående. Museet får spara in på det mesta och skjuta stora investeringar på framtiden.
– Nu handlar det om att bygga upp verksamheten på nytt. Vi börjar med det viktigaste – att kunna visa skeppet för besökarna. Sedan får vi bygga vidare på det. Men det blir tufft. Vi är vana vid att kunna erbjuda visningar och nya utställningar. Så kommer det inte att vara nu, säger Jenny Lind.
Museet har också i uppdrag att bevara skeppet för framtiden, och sedan en tid tillbaka har man planer på att ersätta stödvaggan som skeppet vilar på med en ny, för att stötta upp skeppet bättre.
– Det är en jätteinvestering som är lånefinansierad. Den har nu avstannat nästan helt. Det finns orosmoment som vi inte är klara över vad de kommer att få för konsekvenser.
Fakta: Centralmuseerna och coronakrisen
Centralmuseum är ett begrepp som används i Sverige för 13 museiorganisationer, varav nio är statliga myndigheter och fyra är stiftelser med statliga bidrag.
Till centralmuseerna räknas bland annat Vasamuseet, Tekniska museet, Skansen, Nordiska museet, Nationalmuseum och Naturhistoriska museet.
Coronakrisen har slagit hårt mot centralmuseerna, som är helt eller delvis finansierade av staten. Hårdast har den slagit mot den grupp som är beroende av sina entréintäkter.
I mars fick museerna ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram. Och i maj beslutade regeringen om 319 miljoner kronor i extra statligt stöd till museerna och andra statliga kulturinstitutioner.