Annons

Malmö kraftsamlar kring Robin Hood

Robin Hood och Marion kommer till Malmöhus slott sommaren 2022, då tre av stadens kulturinstitutioner kraftsamlar i ett gemensamt projekt. Det handlar om pengar och rättvisa – givna teman i en stad som Malmö, enligt Malmö stadsteaters chef Kitte Wagner.
Kultur • Publicerad 10 mars 2021
Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman, Kitte Wagner, chef för Malmö stadsteater, Kirse Junge-Stevnsborg, chef på Malmö konstmuseum, och Mats Fastrup, museichef på Malmö museer, vid en pressträff på Malmöhus slotts borggård.
Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman, Kitte Wagner, chef för Malmö stadsteater, Kirse Junge-Stevnsborg, chef på Malmö konstmuseum, och Mats Fastrup, museichef på Malmö museer, vid en pressträff på Malmöhus slotts borggård.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett silvermynt från 1523 som präglats på Malmöhus slotts borggård.
Ett silvermynt från 1523 som präglats på Malmöhus slotts borggård.Foto: Johan Nilsson/TT

– Malmö är den stad som växer mest explosivt i Sverige just nu. Den växer, allt växer och det är fantastiskt. Men också krokodilgapet växer – olikheten mellan dem som är rikast och dem som är fattigast, säger hon vid en pressträff på slottets borggård.

Samtidigt som stadsteatern sommaren 2022 ska sätta upp familjeföreställningen "Robin Hoods hjärta" kommer Malmö konstmuseum och Malmö museer, som finns i det gamla slottet, att visa utställningar på samma tema.

Marion kliver fram

Annons

Det är svårt att se framför sig en iskall marsdag, men den här borggården ska sommaren 2022 sjuda av liv. Kitte Wagner beskriver uppsättningen som ett drömprojekt, som genomförs samtidigt som Hipp, där stadsteatern huserar, genomgår renovering.

Teaterns egna skådespelare får sällskap på scenen av en amatörkör från Malmö. I pjäsen, som skrivits av den engelske dramatikern David Farr, kliver Marion fram och får en roll jämbördig med Robin Hoods. Här är hon inte en "dam i nöd" i klassisk tappning, försäkrar Kitte Wagner.

– Den egentliga hjälten är Marion. Det är hon som förklär sig till Martin och lär Robin Hood att inte bara vara en gangster som snor och lever ett härligt liv i skogen. Är man rik så måste man också vara generös.

Dansk myntprägling

Just borggården har en symbolisk laddning som knyter an till Robin Hood-temat, för här präglades samtliga mynt till det danska riket från 1440-talet och en bit in på 1500-talet, berättar Mats Fastrup, chef för Malmö museer.

Han planerar för två olika utställningar, en med historiska aspekter och en med koppling till nutid.

– Det handlar om att vi förstärker varandra och ger en helhetsupplevelse, säger han.

Malmö konstmuseums bidrag blir en utställning som kombinerar verk ur de egna samlingarna med nutida verk utifrån, kanske i form av performance.

– Vi kommer att visa verk ur våra samlingar som är superrelevanta också i dag, säger konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg.

Vill bli kulturhuvudstad

Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman försäkrar att detta bara är början på en rad samarbeten som ska göras i Malmö, som vill bli Europas kulturhuvudstad 2029.

– Det här är naturligtvis bara första början på en underbar vänskap som kommer att ge mer och mer inför, förhoppningsvis, ett kulturhuvudstadsår 2029.

Annons

Premiären för "Robin Hoods hjärta" hålls den 4 juni 2022.

Fakta: Robin Hoods hjärta

Pjäsen hade premiär 2011 på Royal Shakespeare Company i Storbritannien och har därefter spelats på många scener, däribland på Marquis Theatre på Broadway. I Sverige har den tidigare satts upp på Uppsala stadsteater.

Den engelske dramatikern David Farr har skrivit manus, som översatts till svenska av Bengt Ohlsson.

Pjäsen är en omskriven version av legenden Robin Hood, en modern kärleksberättelse som leker med könsrollerna.

Malmö stadsteaters chef Kitte Wagner ser den som en modern hjältesaga för alla åldrar om att vara fattig och att vara rik.

Källor: Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons