1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Marie Magnusson: Att börja om på nytt

Kan en ny bokserie av en författare bli lika bra som en gammal? Säkert. Kanske ännu bättre. Jag var lite trött på Mari Jungstedts Gotlands-serie men nu kommer hon med nästa, Malagasviten.

Mari Jungstedt satsar på nytt.
Foto: Sarah Saverstam
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Efter femton böcker om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson i Visby är det dags för något annat. Före detta journalisten Mari Jungstedt är oerhört framgångsrik som spänningsförfattare. Enligt förlagets hemsida har hon sålt närmare sex miljoner exemplar av sina böcker, som är utgivna i över tjugo länder. Den första, ”Den du inte ser”, kom 2003 och därefter har uppföljarna spottats ut i en jämn takt. Ibland har man tröttnat lite. Vissa delar har varit väl banala, medan andra haft mer stuns och spänning i handlingen. Men det har varit kul att följa de båda poliserna, både i arbete och privat.

För några år sedan försökte sig Jungstedt på att skriva en Grand Canaria-serie. Det blev två, men nej, de var inte bra. Jag orkade faktiskt inte läsa ut den första. Nu hoppas jag på den nya Malaga-serien som också utspelar sig i Spanien. Den första boken heter ”Innan molnen kommer” och omslaget är förvillande lik böckerna i Gotlandsserien.

En spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda. Historieläraren Lisa Hagel flyr Sverige efter att ha blivit dumpad av sin man sedan trettio år. Hon köper ett hus i en liten bergsby i Spanien för att börja om. På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren. Så inträffar ännu ett mord som leder ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

En annan framgångsrik författare som har påbörjat en ny serie är som bekant Camilla Läckberg. Precis som Jungstedt debuterade Läckberg 2003, med ”Isprinsessan”. Efter tio böcker i Fjällbackaserien kom ”En bur av guld” förra året, och nyligen uppföljaren ”Vingar av silver”. Ett helt annat grepp! Lyckosamt var det också, ”En bur av guld” var den mest sålda boken förra året.

Det går att börja om från början med nya intriger, nya karaktärer, nya spelplatser.

Jag hade kommit till nästan hälften av tegelstenen ”Samlade verk” av Lydia Sandgren när jag märkte att så många andra nya böcker pockade på min uppmärksamhet. ”Svärmodern” av Moa Herngren, ”Midsommarnattsdrömmar” av Bengt Ohlsson, ”Den besvärliga Elin Wägner” av Ulrika Knutson, ”Glasvinge” av Katrine Engberg, ”Säg inget om Lydia” av Celeste Ng och ”Ett rum av lögner” av Nicci French för att nämna några.

Så jag laddade om och fortsatte med ”Samlade verk” i ljudboksversion. Bra lösning för mig! Det är en matig roman som jag rekommenderar, verkligen.

På tal om ”Ett rum av lögner” av Nicci French. Namnet är en pseudonym för det engelska paret Nicci Gerrard och halvsvenske Sean French. ”Ett rum av lögner” beskrivs som en brittisk fristående succéthriller om ett blodigt otrohetsdrama. Även de nystartar efter kriminalserien om psykologen Frida Klein.

Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop. Efter några veckor upptäcker Linnéa att hon är gravid. De bestämmer sig för att flytta ihop på prov.
”Jagad” ska vara en lika otäck som spännande roman där Joyce Carol Oates visar upp sin mästerliga förmåga att borra i det mänskliga psyket.
Originalet kom redan 1960. Det är 1930-tal i en småstad i den amerikanska Södern. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Samhället vänder sig mot honom.
Vill man veta något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Det finns inget annat sätt. Kerstin Ekman lyfter fram Tullias liv under Antiken. Men vem hon innerst inne var får vi aldrig veta.
Vinn Elin Olofssons senaste roman ”Herravälde” i pocket. Svara bara rätt på följande fråga: Vilket landskap kommer Elin från? Mejla rätt svar, namn och adress till kulturtavling@smp.se senast den 4 juni kl 12. Lycka till!

Läs mer

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Krösatåg

Stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Älmhult

Krösatågen på sträckan Hässleholm-Växjö inställda på delsträckan Hässleholm-Hästveda enligt Trafikverket.

Växjö

Växjö: Inbrott på Teleborg - tjuvar lämnade villa i stor oreda

Mitt på förmiddagen bröt sig tjuvar in i en villa på Röjningsvägen på Teleborg.

Miljö

Kampen mot sjögullet fortsätter – pågått i snart tio år

Arbetet med att få bort arten har pågått i snart tio år.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Sommar i P1

Med Adalberths filosofi finns snart inga miljardärer kvar

Klarnagrundaren berättar om sin väg mot ekonomiskt oberoende – och hur den inte gjorde honom lycklig.