Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Bohmans nya är en vacker litterär pärla

Therese Bohman är aktuell med romanen ”Andromeda” som utspelar sig i det intellektuella Stockholm. En vacker liten pärla att suga i sig.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 21 november 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Therese Bohman.
Therese Bohman.Foto: Kajsa Göransson

Här saknas innehåll

Therese Bohman är i grund och botten kulturjournalist, men även författare till flera romaner. Hon debuterade med ”De drunknade” 2010, fyra år senare kom ”Den andra kvinnan”, som jag inbillar mig att jag har läst. ”Aftonland” från 2016 köpte jag på bokrean en gång. Den nominerades till Augustpriset.

Så kom nästa roman i ordningen i höstas, ”Andromeda”. En vacker litterär liten pärla med konsten och relationer i centrum. Allt förpackat i storstadsmiljön Stockholm.

Annons

Om den kvinnliga huvudpersonen i ”Aftonland” var professor i konstvetenskap och den manlige huvudkaraktären hennes doktorand, byts maktpositionerna ut i ”Andromeda”.

”Andromeda” är uppdelad i två delar. Först möter vi en ung kvinna som ska göra praktik på det stora bokförlaget Rydéns och där möter hon den litterära chefen Gunnar, som kommer att betyda mycket för den unga kvinnan. Hur mycket? När jag skriver det här funderar jag om hon ens är benämnd med ett förnamn.

Romanen börjar storslaget och vackert: ”Förlagshuset ligger som ett fartyg förtöjt mitt i stan, en stor ljus byggnad som kröns av en takterrass. Fasaden är ett rutnät av trä och granit, i vinden vajar flaggor med ett snirkligt men bestämt R på. R som i Rydéns”.

Den unga kvinnan kommer snabbt in i arbetet och allting går väldigt fort när Gunnar vinkar in henne på rummet och berättar att hon får ta redaktörens plats då hon är föräldraledig. Hon får mer och mer ansvar och börjar umgås med Gunnar utanför jobbet. Vad har de för relation egentligen? Hur ska man definiera den?

I del två möter vi Gunnar, som ligger bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda. Här får vi hela hans livsbakgrund. Jag ska inte avslöja mer än så men man blir nyfiken på hur det hela ska sluta.

Romanen kan beskrivas som en berättelse om det viktigaste i en människas liv. Var hon kommer ifrån, vart hon är på väg i livet. Vad det innebär att sträcka sig efter någonting. Kanske något bättre, något mer. En annan människa. Den stora litteraturen. Konsten?

Therese Bohman intresserar mig och jag ser fram emot fler böcker.

Det händer saker i bokvärlden. Jag har snappat upp flera populära böcker som nu ska filmas eller har filmats. ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman (1993) har äntligen dramatiserats och kommer snart att ha premiär på SVT, i sex avsnitt. Det ser jag fram emot. Jag läste boken någon gång på 1990-talet och den har på något sätt stannat kvar i mig. Egentligen borde jag läsa om den, men det är något jag har svårt för. Så jag ser fram emot filmatiseringen.

Rollfiguren Annie spelas som ung av Asta August. Här syns hon med Christian Sundgren och Alva Adermark som gör rollerna som Dan och Mia.

Enligt tidningen Femina ska även utmärka romanen ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius (2021) filmatiseras med manus av Peter Birro. Det är Netflix som inleder ett samarbete med internationella samiska filminstitutet för att stödja mångfald och representation inom underhållningsbranschen. Premiär blir det 2024.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons