Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Boken om Tommy är en powerballad i romanform

Med ett rosa och gult omslag tog den mig med storm, boken om Tommy Roos. En helt vanlig svensk man i en vanlig småstad.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 27 juni 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cecilia Klang.
Cecilia Klang.Foto: Joel Nilsson

En sådan bok gör mig ovanligt nyfiken, galet gul och rosa och så titeln: ”Kan innehålla spår av Tommy Roos”. Får inte riktigt ihop varför den heter så, men visst är den bra ändå.

Det är igenkänning så att man nästan spricker, och det gillar man. Vem är då Tommy Roos som strax ska fylla femtio?

Annons

I många år har Tommy Roos liv varit som det alltid varit, förutom när han var ung och stjärna i rockgruppen Crystal Hearts. Han arbetar på fabriken i hemstaden Forshammar och är sedan många år gift med ungdomskärleken Martina som han har två halvstora barn med.

Det enda som egentligen skiljer sig från ungdomsåren är att rockstjärnedrömmen lagts på hyllan, Tommy sjunger inte offentligt mer. Nu är det villa, Volvo och vovve som gäller. Ja, ni förstår. Drömmarna har ersatts av vardagens ekorrhjul.

Men Tommy Roos är nöjd med det här livet. Det rullar på så att säga. Men det tycker inte hans fru, Martina. I bokens inledning får vi följa dem på terapisamtal och så säger Martina att det är bra nu, hon vill skiljas. Tommy begriper ingenting men finner sig i situationen. Martina flyttar ur villan och in i lägenheten ovanför hennes inredningsbutik. Tommy fyller snart femtio och bestämmer sig ändå för att ha ett kalas. Trots att han ska skiljas, trots att jobbet på fabriken hotas på grund av produktionen planeras flyttas till Estland. Det är inte lätt.

Men Tommy gör så gott han kan. Av en tillfällighet får han kontakt med den äldre internationella operasångerskan Gunnel Aurell, och nu ska jag inte spoila den här berättelsen. Ska Tommy Roos finna sin röst igen och bli den han en gång var, den coole sångaren Tom Rose? Kommer han att hitta kärleken igen? Läs boken om Tommy Roos i sommar, det är perfekt avkopplingslitteratur några lata sommardagar. Det enda jag har att invända är det om titeln och att den är något för lång. Annars, en helt okej roman som beskrivs som en slags powerballad i romanform.

Cecilia Klang debuterade redan 2018 med ”Gäddsimmerskan”, en ljudboksserie som också gavs ut i pocket och fick en uppföljning 2020. Klang är copywriter och skribent, född och uppvuxen i det lilla brukssamhället Hofors. Eftersom hon tidigare jobbat inom industrin har hon kanske ett särskilt öga för livet utanför storstaden och för människorna där.

Läste du den omtalade ”Vaggvisa” av marockansk-franska Leïla Slimani? Därefter kom ”Sex och lögner” samma år. Jag läste ”Vaggvisa”, som ju blev en prisad världssuccé. Nu är Slimani aktuell med ”De andras land”, som är första delen i Marockotrilogin. Där går vi tillbaka till 1940-talet och kriget för marockanen Amine, som strider i den franska armén, samman med den unga Mathilde från Alsace. När de senare bildar familj och ska bygga sitt liv blir det betydligt hårdare än de kunnat ana. Samtidigt som vi följer familjen stiger den politiska temperaturen i landet.

Glöm nu inte att lyssna på nya poddavsnittet i ”Bokstavligt talat”, med Sara Martinsson!

Annons
Annons
Annons
Annons