GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Magnusson: Författarna från Fjällbacka levererar i höst

Åsa Hellberg börjar om igen med en ny trilogi, den här gången backar hon längre bak i historien, till 1903. Här får vi träffa Åsas gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 19 september 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åsa Hellberg.
Åsa Hellberg.Foto: Peter Knutson

Åsa Hellberg är en av våra gäster på Bokens dag den 18 oktober vill jag självklart inflika. Det ska bli väldigt roligt att få hälsa henne välkommen till Växjö. Då ska hon få berätta om sin senaste bok och om sitt författarskap inför en, förhoppningsvis, fullsatt Växjö teater.

Åsa Hellberg är ingen ny duva på författarhimlen. Hon har gett ut många böcker sedan tidigare. Bland annat den omtyckta serien om Sonja, första delen gavs ut 2012. Det gick bra, den såldes raskt utomlands.

För några år sedan, 2019 lanserade Åsa Hellberg ”Flanagans”, en ny trilogi. Där stod ett lyxigt hotell i London i centrum och läsaren fick följa de kvinnliga cheferna 1960, 1980 och 2000.

Nu 2022 kommer ännu en trilogi. Den här gången gräver Åsa Hellberg djupt i sina egna rötter som finns i Fjällbacka i Bohuslän. Jo, ni hörde rätt, ännu en succéförfattare som kommer från den här lilla västkustpärlan till ort. De flesta vet säkert sedan tidigare att en viss Camilla Läckberg är född och uppvuxen där.

Precis som Läckberg har Hellberg flyttat från Fjällbacka och bor i Stockholm, men en skrivarlya på hemorten finns!

I den första boken, Inte utan min syster”, möter vi Åsas gammelmormor Anna och hennes syster Cornelia. Vi backar bandet till 1903 och livet ser ljust ut för systrarna som båda har utbildat sig till sjuksköterskor. Inte så vanligt på den tiden, men flickornas pappa valde att satsa på en utbildning åt döttrarna.

Anna och Cornelia har arbete på olika håll, men kärlek kan ställa till och ibland blir det inte alls som man har tänkt sig. Hur mycket Åsa Hellberg har plockat från den verkliga historien vet jag inte, men berättelsen känns trovärdig och jag vill hela tiden veta vad som ska hända med Anna och Cornelia.

Tidslinjen i denna första bok är lång, fram till andra världskrigets start ungefär. Nu är jag nyfiken på hur Åsa Hellberg ska fortsätta med de andra böckerna.

Camilla Läckberg är för övrigt aktuell med sin elfte bok i Fjällbackaserien. Många gånger har jag trott att hon ska överge den serie som hennes karriär tog sådan fart med. Men ännu håller hon fast, och det gör hon rätt i. Jag har nämligen alltid gillat den. Om man nu får säga att man gillar Läckberg.

Vi hittar återigen författaren Erica Falk och polisen Patrik Hedström i centrum. Två fruktansvärda händelser inträffar. Dels hittas en känd fotograf brutalt mördad i sin utställningslokal. Dels drabbas Henning Bauer av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han befinner sig för att skriva den tionde delen av sin berömda romansvit. Bauer är en författare som tilldelats nobelpriset i litteratur.

Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation står och stampar i utredningen. Samtidigt håller Erica Falck på att gräva i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutna sträcker sig in i nutiden, att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.