Marie Magnusson: Marie Magnusson: Med Öland som spelplats
”Benvittring”. Så heter den nya Ölandsboken av Johan Theorin. En typisk titel för honom skulle jag säga. Han började starkt med ”Skumtimmen” som kom redan 2007 och som senare blev film med bland andra Lena Endre i en av rollerna. Den fick han Svenska Deckarakademins pris för i kategorin bästa debut. Året efter kom ”Nattfåk”, (även den prisad av Svenska Deckarakademin, som årets bästa svenska kriminalroman). 2010 gavs ”Blodläge” ut, ”Sankta Psyko”, 2011, novellsamlingen ”På stort alvar”, 2012 (utanför Ölandssviten) och så ”Rörgast” 2013. Sedan dess har det varit märkligt tyst från Johan Theorin, men en snabb googling visar att han gav ut ”Knackningar” 2016, ”Slaget om Salajak” 2018 samt ”Jakten på hwitrerna”, 2019. Har inte hört talas om någon av dem, varför vet jag inte. Skumt.
Jag gillar Theorins mystik. I prologen till ”Benvittring” får vi veta att det finns en skum person som har härjat länge. Theorin radar upp fyra personer som inte lyckats värja sig för den här mannen. Tonårsflickan Gurli som hittas död i en sjö i slutet av 1930-talet, Mona, som försvann på havet när hon åkte Finlandsfärjan med en väninna 1968, pensionären Helge som 2001 dör när stenblock kastas mot honom på en ödslig öländsk strand. Och så Vilhelm som hade huggits ihjäl en natt på skepparen Gerlofs skuta. Den som läst Theorins tidigare böcker kommer säkert ihåg Gerlof som bor på ett äldreboende på Öland.
Under Theorins frånvaro med Ölandssviten har det kommit fram fler författare som valt Öland som deckarmiljö. Ett gott exempel är Johanna Mo från Kalmar, som påbörjade serien Ölandsbrotten med ”Nattsångaren” (2020) och tidigare i år kom uppföljaren ”Skuggliljan”. Alldeles utmärkta deckare, missa dem inte.
Marie Bengts från Risinge utanför Växjö skriver pusseldeckare i femtiotalsmiljö med klädskaparen/sömmerskan Hannah Lönn som huvudkaraktär. Skillnaden där är att Hannah Lönn inte är fast i en och samma miljö. Men vart än Hannah Lönns vägar leder så hamnar hon i situationer med mord och annat spännande. Första boken, ”En sax i hjärtat” (2017), utspelar sig i fiktiva Eneby som är en by i Småland. Tänk Marie Bengts uppväxtort Risinge. När Hannah Lönn kommer hem till Eneby hittas en av medlemmarna i byns syjunta mördad med i en sax i bröstet.
Andra boken, ”Döden klär i domino” (2019), utspelar sig i storstaden Stockholm. Hannah Lönn får i uppdrag att sy trettio svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning. Men dagen före modevisningen tar Kvällsbladet emot ett hotbrev, riktat mot modehuset och dess direktör.
I nya ”Inferno i snö” har Hannah Lönn hamnat i en snöfåk på Öland, där hon ska fira jul med faster Lilly. De tvingas ta skydd på en gård där det redan finns flera andra personer. Vilka är de egentligen? Ett kul och smart grepp att låta huvudpersonen byta miljöer tänker jag.