GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Magnusson: Några goda tips på semesterläsning

I skrivande stund har jag hunnit med 38 böcker hittills i år. Hyfsat bra tycker jag och i sista litteraturkrönikan innan min semester tänkte jag ge några mer boktips för hängmattan.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 11 juli 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jessika Deverts dagboksböcker är finfin semesterläsning.
Jessika Deverts dagboksböcker är finfin semesterläsning.Foto: Pressbild

Jag börjar med en bok jag faktiskt läste sent 2021. Brittiska Tessa Hadley, är en ny favorit får jag säga. Jag vill rekommendera ”Fri kärlek”, men också hennes tidigare böcker som getts ut på svenska.

Däribland ”Sent på dagen” och ”Syskonen”. ”Fri kärlek” utspelar sig 1967, det är swinging London, men medan London vaknar till liv av den nya ungdomsrevolutionen verkar förortsfamiljen Fischer fortfarande sova. Phyllis är den vackra och plikttrogna hemmafrun som är gift med karriärmannen Roger. När en gammal väns tjugoåriga son kommer på middag och kysser Phyllis händer något. Nu går Phyllis emot alla förväntningar på henne som hustru och mamma. Bang!

”Betraktaren” av norska Helene Flood är en bok värd att läsa. Rikke är forskare och gift med ungdomskärleken Åsmund. Deras nya bostad ligger perfekt nära Oslos innerstad. Allt är perfekt tills grannen ovanpå hittas mördad. Alla blir berörda, särskilt Rikke. Hur mycket vet man om sina grannar? Vilken relation hade Rikke till den mördade?

För dig som vill har riktigt finfin feelgood rekommenderar jag Jessika Deverts dagboksböcker i Göteborgsmiljö, ”Dagboken jag aldrig skrev” och ”Dagboken jag faktiskt skrev”. De handlar om en femtioårskrisande akutläkare på Sahlgrenska. Böckerna har beskrivits som en medelålders Bridget Jones nedsläppt mitt bland Göteborgs spårvagnar. Det känns som att man själv är med i handlingen och känner karaktärerna! Mycket svår separationsångest när jag lyssnat klart kan jag säga.

En bok jag hade absolut noll förväntningar på var Kristina Appelqvists ”Klänning för korta kvinnor”. Mysdeckare var ordet. Inga mord, men småklurigt och jag hade svårt att sluta lyssna.

Vill man ha lite mer spänning bör man genast läsa ”Sly” av Sara Strömberg. Avdankade lokalredaktören Vera Bergström sover med en älgstudsare under sängen och brottas med klimakterieproblem. När en kvinna hittas mördad nära Åreskutan tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Det dröjer inte länge innan Vera är besatt av fallet.

Gillar du historia och vill lära dig mer om nutidshistoria? Växjöhistorikern Olle Larsson, som skrivit många böcker om äldre historia, har satt tänderna i 1980-talet och varvar egna upplevelser av årtiondet med mer dramatiska händelser världen över i nya boken ”Det dramatiska 1980-talet”. Vem minns inte Palme-mordet, kalla kriget och muren som föll?

Helt ny är ”Profeten och idioten” av Växjöförfattaren Jonas Jonasson. Boken tar avstamp 2011 med att jorden ska gå under inom kort enligt profeten Petra. Vi möter även idioten Johan som har svårt för mycket men är en jäkel på matlagning. Här kommer även 75-åriga influencern Agnes från Dödersjö (egentligen Dädesjö) in i bilden och det är mycket de ska hinna med. Allting går förstås i ett rasande tempo och mycket kan hända, till exempel introduceras västerbottenost för Barack Obama. Bara en sån sak.

Glöm nu inte att lyssna på min litteraturpodd ”Bokstavligt talat” i sommar!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.