Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Ytan betyder mycket när jag väljer böcker och vin

Journalisten Annie Reuterskiöld har skrivit en bok om sin mammas alzheimersjukdom och en komplicerad relation.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 4 juli 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Annie Reuterskiöld.
Annie Reuterskiöld.Foto: Pierre Björk

Jag faller för omslag. De är viktiga när jag ser en bok och ja, det kan ju tyckas vara ytligt. Men är det inte så även när man går in på Systembolaget och ska köpa en flaska vin? Att man tittar på flaskan och dess etikett? Jag gör det i alla fall får jag erkänna.

Annie Reuterskiölds nya bok ”När du dör ska jag vara nära” är så snygg att jag kände en stor dragning att läsa den. Omslaget föreställer en ung kvinna i korallfärgad blus med chic frisyr och tvärklippt mörk lugg. Hon spanar ut från ett öppet hotellfönster ner mot gatan i Paris. Året är 1966 och Annies mamma är ung och frisk och än kan ingen veta vad som ska drabba henne senare i livet, och det ändå inte särskilt gammal.

Annons

Vad är en människa värd utan sina minnen? Det är en fråga som Annie Reuterskiöld ställer sig i boken. Vi börjar vintern 2020 när coronaviruset gör entré. Annies mamma Eva bor på ett demensboende och under våren står det klart att hon har smittats. Skulle hon dö nu?

Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen hon har, som har skapat ett inre avstånd dem emellan. Uppdraget hon skapar sig är att vara nära sin mamma när hon dör. Men hur gör man det? Hur kommer man nära någon som inte längre kommer ihåg?

Jakten på närhet skapar nya frågor om hur minnet fungerar, och varför Annie som är frisk också har glömt så mycket. Ska hon också bli dement? I sökandet efter svar blottläggs en stor kärlek genom den märkliga insikten att mammans demenssjukdom också har varit läkande.

Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant och journalisten Carina Bergfeldt bildar en ny författarduo och det har vi längtat efter, eller hur? I alla fall, ”Födelsedagen” heter den första delen i deras nya spänningsserie. Men vi får hålla oss till tåls ända till nästa höst.

Enligt ett pressmeddelande startade samarbetet som i en scen hämtad ur fiktionen.

”Jag drömde en så verklighetstrogen dröm: Min vän Sofie och jag hade lämnat män och barn hemma och åkt på skrivresa. På en vecka fick vi ihop en bok. När jag vaknade ringde jag Sofie som sa ”vi åker”. Och det gjorde vi. Det var ännu roligare att skriva med Sofie i verkligheten än i drömmen”, säger Carina Bergfeldt.

Sofie Sarenbrant hade aldrig tänkt att hon skulle skriva en bok ihop med någon annan.

”Sedan ringde Carina. Varför har jag inte delat författarskapet med någon tidigare? Man blir dubbelt så kreativ och har dubbelt så roligt när man skriver”, säger Sofie Sarenbrant.

Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets svenska deckarförfattare 2019 och 2020. Hennes böcker om kriminalinspektör Emma Sköld har sålts i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Sofie Sarenbrant har givit ut 14 böcker.

Carina Bergfeldt är journalist och författare och har egen talkshow på SVT. Tidigare har hon bland annat även varit SVT:s USA-korrespondent. Hon har tilldelats Stora Journalistpriset, Årets stilist och tv-priset Kristallen. Carina Bergfeldt har givit ut tre böcker som sålts till 15 länder.

Annons
Annons
Annons
Annons