Mats Wahl: "Jag injicerade råopium"

Kultur • Publicerad 10 februari 2021
Mats Wahl berättar om sitt drogmissbruk i en ny bok. Pressbild.
Mats Wahl berättar om sitt drogmissbruk i en ny bok. Pressbild.Foto: Carlsson bokförlag

”I några år under sextiotalet injicerade jag Preludin, Maxiton forte, medicinskt morfin och hemkörda preparat som ibland kallades morfinbas, ibland morfinkristaller. Jag injicerade råopium, åt en meskalinkaktus och svalde sockerbitar med LSD".

Så skriver barn- och ungdomsförfattaren Mats Wahl om sitt eget drogmissbruk, som han skildrar i boken "Medicinmannen". Wahl, vars kanske mest kända bok är "Vinterviken", vänder här blicken mot det missbruk som inleddes när han var 18 år.

Wahl dömer också ut den svenska narkotikapolitiken, och skriver att människor med känslomässiga sår och sociala svårigheter som borde erbjudas hjälp i stället jagas av rättsväsendet. Han tycker själv att det "ter sig gåtfullt" att han överlevde.

Wahl har fått en rad priser för sin barn- och ungdomslitteratur, bland annat Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis, Janusz Korczakpriset och Kungliga Dramatiska Teaterns pris.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.