Annons

Michael Pollan skriver djuplodande och engagerande om växtrikets droger

Hur är det egentligen? Har vi makten över droger som opium, koffein och meskalin, eller har de dragit in oss i ett svindlande evolutionärt spel? Den amerikanske författaren och journalisten Michael Pollan, har gjort en djupdykning i ämnet som imponerar på recensenten Kjell Andersson.
Bokrecension • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sakprosa

Sinnenas trädgård. Växterna som förändrar medvetandet

Författare: Michael Pollan

Översättare: Manne Svensson

Förlag: Fri tanke

Michael Pollan fick ett internationellt genombrott med boken ”Psykedelisk renässans” om medvetandevidgande ämnen.
Michael Pollan fick ett internationellt genombrott med boken ”Psykedelisk renässans” om medvetandevidgande ämnen.Foto: Fri tanke förlag

En gång på 1990-talet fick jag tag på en bok om odling och trädgård av ett okänt namn: Michael Pollan. Det mesta har jag glömt men inte hans berättelse om den stora omsorg han ägnade ett nytt, exotiskt träd på sin lilla, steniga gård i Connecticut. Trädet var skogslönn, så välkänd här hos oss. Pollan blev en stjärna som lyste för mig på naturskrivandets himmel.

Sedan har Pollan kommit med en lång rad böcker om odling och kultur och mat som fått stort genomslag. Boken “Psykedelisk renässans”, som kom häromåret gjorde internationell succé. Där berättar han om medvetandevidgande ämnen, LSD och psilocybin (den senare från svampar). Ett hopp för psykiatrin och kanske ett fönster mot okända sidor av tillvaron.

Annons

I den här boken tar han upp droger från växtriket som gripit djupt in i mänsklighetens liv – opium, koffein och meskalin.

Väntar nu en detaljredogörelse som får ögonen att blöda? Nej, aldrig från Michael Pollan. Han borrar på djupet men skriver så man känner sig delaktig i äventyret.

Efter hand anar läsaren hur djupt dessa tre droger griper in i mänsklighetens liv, hur de är med och formar kulturen. Ja, till slut börjar det gunga under fötterna. Vi har gett kaffe/te och opievallmo en enorm spridning för att få del av deras belöningar; smärtlindring, stimulans. Och en medvetandevidgande drog – meskalin som bland annat finns i kaktusarter, är centrum för en omfattande folklig ursprungskultur i Nordamerika.

Min enda invändning mot boken är att Pollan borde ha nämnt Amitav Ghoshs stora trilogi om opiumkrigen.

”Sinnenas trädgård. Växterna som förändras medvetandet” av Michael Pollan
”Sinnenas trädgård. Växterna som förändras medvetandet” av Michael Pollan
Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons