Annons

Moonica Mac kan vinna pris på indiegala

Moonica Mac kan vinna pris på Manifestgalan under fredagskvällen. Hon släpper dessutom ny musik under våren och ska även ge sig ut på en Sverigeturné.
Musik • Publicerad 10 februari 2022
Artisten Moonica Mac kan vinna pris på Manifestgalan under fredagskvällen – och släpper även ny musik under våren. Arkivbild.
Artisten Moonica Mac kan vinna pris på Manifestgalan under fredagskvällen – och släpper även ny musik under våren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

För Moonica Mac, eller Lisa Linnea Brolander, som artisten och låtskrivaren egentligen heter är det spännande månader som väntar.

Tillsammans med folkmusikern Sara Parkman kan hon vinna pris på fredagens Manifestgala med låten ”Vittran”, som är nominerad i kategorin bästa musikvideo.

Annons

– Jag har ju varit med i hela skapandet och tycker att det känns fint att den får en nominering för det var ett så väldigt härligt skapande, berättar hon.

Vad betyder det att vara nominerad i just den här kategorin?

– Musikvideon har egentligen ingen riktigt riktning i dag, eftersom det inte finns tv-program som visar dem längre, men musikvideon är ett fint format att låta musik finnas i. Det händer något, det blir som en liten historia och kan väcka andra sinnen än musiken ensamt kan. Och att lyckas skapa något sånt är fint, då har man lyckats skapa en historia och värld.

Framförs för fjärde gången

Låten sätter folkmusikens toner på det egna ägandet och på lusten. Den handlar om att våga och tillåta sig själv att känna alla känslor och har samtidigt ett feministiskt perspektiv. Deras egen koppling till skogen och naturen finns också där och den växte fram ur ett frö av glädje efter att deras vägar korsats.

– Jag har alltid tyckt att Sara verkar vara en supersköning och på något vänster möttes vi och kände båda två att det vore kul att skriva något ihop. Jag är väldigt glad över det mötet, både musikaliskt men också människomässigt.

Och nu är de alltså nominerade och ska dessutom uppträda på galan, live från Nalen i Stockholm. Även Ebo Krdum, också han nominerad, intar scenen.

Det blir fjärde gången gillt för "Vittran", som hittills bara framförts inför publik vid tre tidigare tillfällen.

Normbrytande musikgala

Manifestgalan, som hyllar och uppmärksammar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, anordnas av Svenska oberoende musikproducenter, SOM, för 19:e året i rad.

– Jag känner mig som en rookie när det gäller galor men Manifestgalan är ju independent och det finns en kärna av kreativitet och lite normbrytande om man tänker på musikbranschen. Sedan är det ju fint med mötesplatser där man får möta likasinnade och bolla och inspireras. Manifest är en symbol för det, säger hon.

Moonica Macs nästa singelsläpp kommer i februari och i maj släpper hon sitt andra album.

Fakta: Manifestgalan

Manifestgalan som hyllar och uppmärksammar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag anordnas av Svenska oberoende musikproducenter, SOM.

Arrangerades första gången 2003.

Totalt delas 23 statyetter ut, designade av konstnären och musikern Björn Gimstedt.

Kategorierna är musikvideo, barnmusik, dans, dansband, experimentellt, folk, hiphop, metal, rock, pop, jazz, punk, rytm, singer/songwriter, synt, visa, Skap och Manifests pris till årets textförfattare, Skap och Manifests pris till årets kompositör, årets nykomling , årets live och årets indie. I år finns även två nya priskategorier; soul/r'n'b och label of the year.

På scen står Moonica Mac och Sara Parkman som framför sin gemensamma låt "Vittran", vilken är nominerad i kategorin musikvideo. Ebo Krdum, även han nominerad för sin debutplatta ”Diversity”, äntrar också scenen.

Jurygrupperna, närmare 150 personer, består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

Källa: Manifestgalan

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons