Annons

Mörkt glitter i svenska "Drag race"

När "Drag race Sverige" drar i gång på SVT är det för att utse landets främsta dragqueen. Det blir ett program med både glädje och smärta.
– Drag är gatans konstform. Det är kloakernas underbara, mörkt glittrande hantverk, säger programledaren Robert Fux.
Nöje • Publicerad 6 februari 2023
Skådespelaren Robert Fux leder svenska "Drag race". Arkivbild.
Skådespelaren Robert Fux leder svenska "Drag race". Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Robert Fux (svartklädd i mitten) tillsammans med deltagarna i "Drag race Sverige". Pressbild.
Robert Fux (svartklädd i mitten) tillsammans med deltagarna i "Drag race Sverige". Pressbild.Foto: SVT

I början av mars är det premiär för den svenska versionen av "Drag race", programmet där dragqueens tävlar om den glamourösa drottningtiteln. Den amerikanska versionen har RuPaul Charles lett sedan 2009, och i Sverige leds programmet av skådespelaren och dragprofilen Robert Fux.

Drömjobb

Ett drömjobb, menar han:

Annons

– När jag fick frågan skrek jag rakt ut, både av glädje och fasa. Det kändes som att föräras en drottningkrona, och det måste man vara redo att förvalta. Jag är ju en dragnörd och utövare och har kartlagt svensk drag under många år. Därför känns det som att den här rollen passar mig på många sätt.

Fux beskriver "Drag race Sverige" som ett stort kärlekskonfetti, men ser också programmet som ett pysselprogram och ett slags queer hemslöjdstävling.

– Det är ju faktiskt hantverk man arbetar med i drag. Förutom att man lägger hela sitt liv och sitt innersta i artisteriet, så bygger man också med händerna, säger han och fortsätter:

– I den queera hemslöjden arbetar man med kattguldets estetik. Man förvandlar ett återvunnet material och får det att se ut som att det är mycket dyrare än vad det är. Den återvinnande aspekten i drag är viktig, eftersom väldigt få föds med guldsked i mun.

Skärmat av

Inspelningarna av programmet har varit intensiva, naturligtvis för deltagarna men också för programledaren. För att fullt kunna fokusera på tävlingen har Robert Fux valt bort sitt sociala liv.

– Jag har skärmat av det där andra vanliga livet. Jag har knappt tvättat, jag har knappt diskat, jag har knappt packat upp show-väskorna hemma. Det ser ut som ett kaos, säger han och skrattar.

Men att släppa allt annat har varit nödvändigt för att kunna inspirera de tävlande i det höga tempot, menar Robert Fux. Och för att kunna stötta dem – många av deltagarnas livshistorier är så mörka att de är svåra att ta in. Då gäller det att stålsätta sig och inte väja för mörkret.

– Samtidigt är det mörka glittret ingenting att vara rädd för. I drag måste man kunna använda sig av smärtan och inte låta sig vältas av den. Behovet av att omvandla sin egen smärta till någonting som andra kan känna igen sig i ligger i artisteriets kärna. Att lyfta upp det svåra till ytan och klä och sminka upp det, säger han.

Dragmamma

Och det lyckas tävlingens dragartister med till 100 procent, enligt Fux.

– De är alla i sin egen rätt helt fantastiska artister. Ingen undantagen. Jag är så oerhört stolt över att få vara dragmamma för dem i den här serien.

Annons

Robert Fux förhoppning är att tittarna ska bli berörda av "Drag race Sverige". Och att de ska känna sig sedda:

– För vi är inte så olika varandra som vi ibland kan tro. Människan dras med samma smärta och liknande utmaningar. Och drag kan i bästa fall fungera som ett band mellan oss i ett samhälle där vi ibland dras isär alldeles för mycket. Det är scenkonst som blir till livskonst och vice versa.

"Drag race Sverige" har premiär i SVT den 5 mars.

Fakta: "Drag race Sverige"

Leds av Robert Fux. Farao Groth och Kayo är jurymedlemmar. Programmet gästas även av gästdomare.

Deltagare: Admira Thunderpussy (Stockholm), Almighty Aphroditey (Mora), Antonina Nutshell (Umeå, bor i Liverpool), Elecktra (Höllviken), Endigo (Stockholm, bor i Tokyo), Fontana (São Leopoldo, bor i Stockholm) Imaa Queen (Värnamo), Santana Sexmachine (Leksand, bor i Berlin), Vanity Vain (Linköping).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons