Annons

Museer kan få större rätt att donera föremål

Kultur • Publicerad 11 november 2021
Offentligt finansierade museer kan få större möjlighet att donera vissa typer av föremål. På bilden syns Nordiska museet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Regeringen har gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att utreda om statliga museer ska få donera vissa typer av föremål till till mottagare utanför det allmänna museiväsendet.

I dag får statliga, regionala och lokala museer endast donera föremål till andra museiverksamheter som också i huvudsak är offentligt finansierade.

Annons

"I frågan om statliga museer bör kunna donera föremål som har mer än ett begränsat kulturhistoriskt och vetenskapligt värde genom gåvor till mottagare utanför det allmänna museiväsendet saknas en behovsanalys, både när det gäller de statliga museerna och potentiella mottagare", skriver kulturdepartementet i sitt beslut.

Senast 31 mars 2022 ska Riksantikvarieämbetet redovisa sitt uppdrag till Regeringskansliet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons